Alertă Coronavirus Buzău

ALERTĂ! MĂȘTI PERICULOASE, VÂNDUTE ÎN ROMÂNIA. Vezi aici ce să NU cumperi

Românii sunt obligați să poarte măști de protecție în toate spațiile închise, având, totodată, recomandarea de a avea fața și nasul acoperite atunci când sunt în aer liber dacă traversează locuri aglomerate ori pline cu praf. În aceste condiții, masca de protecție este, mai mult ca sigur, cel mai căutat accesoriu al acestor vremuri. După o perioadă în care măștile nu erau de găsit iar în farmacii ajungeau doar câteva bucăți în timp ce în magazine se vindeau numai cunoscuților,  pe piața din România au ajuns, în sfârșit, măști, la fel și dezinfectanți ori mănuși, celelalte obiecte aflate la mare căutare în vremuri de pandemie. Însă sunt toate aceste produse conforme și sigure pentru sănătatea celor care le poartă?

Ultimele controale ale autorităților în domeniu demonstrează că nu. Nu toate măștile care sunt acum pe piața din România sunt sigure.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, a declarat, luni, că sunt 32 de tipuri de măşti care nu au trecut testele europene privind calitatea, precizând că orice SRL a început să facă măşti de protecţie, dar ele nu asigură niciun fel de protecţie.

“Măştile ar trebui să protejeze în proporţie de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului. Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măşti de protecţie, dar ele nu asigură niciun fel de protecţie. Am găsit şi noi aceste tipuri de măşti. Sunt 32 de tipuri de măşti, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăţi. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea şi efecte secundare, cum sunt alergiile”, a declarat la Digi 24 Eduardt Cozminschi.

”Măştile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv”, a precizat Cozminschi.

Un avertisment în legătură cu măştile de protecţie a fost lansat pe Facebook şi de directorul general al ANPC Paul Anghel.

”ATENŢIE: Câteva modele de măşti aflate pe sistemul de alerta rapida RAPEX privind produsele periculoase.Capacitatea totală de filtrare a măştilor este insuficientă, iar măştile nu se adaptează corespunzător la faţă. În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măşti, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie”, a scris Anghel pe Facebook, oferind și exemple de măști pe care românii nu trebuie să le cumpere pentru că nu sunt singure.