Alertă Coronavirus Buzău

ALERTĂ SANITARĂ! Focarele din aziluri se extind, vârstnicii nu pot fi duși la spital

Îngrijorare în rândul autorităților de sănătate publică din cauza apariției mai multor cazuri de COVID-19, în rândul bătrânilor din două aziluri din județul Buzău: căminul de la Aldeni și azilul de la Costești, aflat în subordinea Primăriei. Numărul îmbolnăvirilor a crescut față de ziua precedentă și există risc să crească și mai mult în aceste unități. O altă problemă este aceea că mulți dintre cei diagnosticați nu  pot fi transportați la spital pentru analize amănunțite.

La căminul de la Aldeni este unul dintre focarele de coronavirus. Sunt 4 persoane confirmate cu COVID-19, doi bătrâni și doi angajați, însă sunt și alte teste în lucru,  astfel că bilanțul îmbolnăvirilor poate crește. Cel mai grav este că bătrânii de aici au și alte boli, iar pe fondul infecției cu coronavirus, lucrurile pot degenera rapid.

” I-am izolat la nivelul unității, în aceste centre acesta va fi singurul mod de rezolvare a situației.Sunt în supraveghere timp de 14 zile și mai avem 3 persoane din rândul angajaților, de fapt în cazul uneia rezultatul a fost incert, dar l-am tratat ca și confirmat.  În fapt, la acest moment sunt 4 cazuri confirmate, efectiv. Norocul nostru a fost că angajații care au fost confirmați au lucrat foarte puțin pentru că au venit din repaos și nu au avut foarte multe contacte infectante ” a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău

La căminul de la Costești, lucrurile sunt și mai grave. Sunt 17 persoane confirmate cu coronavirus, dintre care 13  sunt persoane asistate. Mai exact, bătrâni cu grave probleme de sănătate,  vulnerabili în fața bolii. Ce este și mai grav este că aceștoi bătrâni nu pot fi transportați la un spital pentru a li se face raze la plămâni ori alte investigații necesare în situația în care se află. Sunt prea bolnavi  pentru a putea suporta transportul la spital, cu salvarea:

”Este un focar nou și se anunță a fi destul de dificil de lucrat acolo, personalul angajat e puțin și chiar dacă numărul asistaților e mic, complexitatea patologiei pe care o prezintă bătrânul e foarte mare. Evoluția lor e dificil de apreciat. Pe de altă parte, sunt foarte greu de deplasat, este foarte sigur că nu vom putea să-i aducem pentru investigare radiologică, cu ambulanța către Spitalul Județean”.  

Pentru că cei mai mulți bolnavi nu pot fi transportați la spital,  un medic pneumolog și un medic infecționist de la Spitalul Județean Buzău au fost de acord să se deplaseze la căminul de la Costești și să consulte bolnavii netransportabili  o dată pe săptămână. In rest, vor fi monitorizați de singurul medic pe care îl are acest azil.

Bătrânii din azilul de la Costesti au vârste cuprinse între 65 și 99 de ani,  toți cei 36 de asistați având și alte afecțiuni: de la probleme neuropsihice, cardiovasculare până la sechele de accident vascular.