Actualitate

Alertarea falsă a autorităților, distracție pentru sute de buzoieni. Cel puțin două apeluri la 112 în fiecare zi

Polițiștii, alertați în zadar! Sute de echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au fost puse, în zadar, pe drumuri de buzoienii care au sunat la 112 fără să aibă o urgență care le punea viața în pericol. Deși practica este sancționată contravențional , numărul apelurilor false este în continuare destul de crescut.

Aproape 600 de apeluri false la 112 în primele opt luni ale acestui an! Statistica a fost făcută publică de Inspectoratul de Poliție Județean Buzău după ce s-a constat că alertarea falsă a forțelor de intervenție reprezintă, pentru unii cetățeni, o simplă distracție. Cel mai recent caz a fost înregistrat în urmă cu o săptămână, la Năeni.

Mai exact, pe 8 august, un bărbat în vârstă de 24 de ani a sesizat prin SNUAU 112 despre faptul că în jurul orei 20.30, în timp ce se afla pe o stradă în municipiul Buzău, a fost deposedat prin violență de 1000 euro de către  o persoană necunoscută.

”De îndată, la faţa locului au fost direcţionaţi poliţiştii de investigaţii criminale, care au demarat cercetările specifice pentru clarificarea împrejurării producerii evenimentului, identificării şi depistări agresorului. Cu ocazia probatoriului administrat în cauză a rezultat că infracțiunea de tâlhărie sesizată nu se confirmă, iar apelantul a precizat că, în cursul acelei zile a jucat la aparatele atribuitoare de câștiguri suma respectivă”, informează IPJ Buzău.

Bărbatul a fost sancţionat cu amendă de 1000 de lei, însă în ciuda sancțiunilor astfel de întâmplări sunt destul de dese. Cel puțin două apeluri false la 112 în fiecare  zi!

”De la începutul anului, la nivelul unităţii noastre au fost primite 586 de apeluri false, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 512.000 de lei”.

Amenzile pot urca până la 4000 de lei.

”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău atrage atenţia cetăţenilor: Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei ori cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității. ”