Actualitate Agricultura acum

(Video) Harta producătorilor, ideea de promovare a unui buzoian dornic să-și ajute clienții să cunoască Buzăul

Valentin Badea este de profesie economist, iar în urmă cu cinci ani a început o afacere în agricultură. Pe un teren aflat la periferia municipiului Buzău, de aproximativ 8500 de metri pătrați, a înființat prima plantație de smochini din județ. Deși este vorba despre un fruct exotic, prea puțin consumat la noi, Valentin Badea a crezut în visul său astfel că anul acesta are cea mai mare producție de până acum: 10 tone de fructe. Detalii despre plantație găsiți aici.

Totuși, desfacerea recoltei îi dă mare bătaie de cap. Oricât de bune ar fi fructele, 100% naturale, smochinele sunt perisabile. Ele se consumă în maxim 72 de ore de la cules. Anul acesta fructele vor fi vândute în mai multe magazine locale dar vor fi date și spre procesare mai multor fabrici. În acest context, producătorul și-a dat seama câtă nevoie este de asociere în rândul producătorilor inclusiv în ceea ce privește promovarea produselor locale. Așa a ajuns la ideea de a realiza o hartă a producătorilor locale, cu coduri QR, pe care clienții să o poată accesa și astfel să poată duce acasă nu doar smochine ci și alte preparate locale de care poate nici nu știe că există în Buzău.

Valentin Badea a realizat o astfel de hartă pe care o are afișată  la poarta plantației astfel că toți clienții care îi trec pragul, fie ei din România sau chiar de peste hotare, să știe că în zonă mai sunt și alte produse, la fel de gustoase, pe care le pot cumpăra. Momentan harta conține 7 producători din Buzău.

Până acum, la livada cu smochine din Buzău au ajuns români din toate colțurile țării dar și turiști din Republica Moldova. Cu toții au fost încântați că pot găsi într-un singur loc toate informațiile de care au nevoie atât în ceea ce privește produsele locale din zonă cât și restaurante sau unități de cazare din județ.

Valentin Badea este de părere că harta poate fi îmbunătățită și, de ce nu, multiplicată și amplasată poate și în alte locuri din Buzău, accesibile turiștilor care vizitează județul.

Etichete