Actualitate

Alpinistul Gabriel Băicuș, ultimii pași înainte să atace vârfurile care i-ar putea aduce un record. Mesaj înaintea marii ascensiuni, imagini spectaculoase

Alpinistul Gabriel Băicuș, tânărul cu origini nehoiene care și-a propus să stabilească un record național prin escaladarea a două vârfuri din Himalaya, Everest și Lhotse, în cadrul unei ascensiuni de 24 de ore, se pregătește de asaltul final. În pregătirea momentului, buzoianul a trimis un mesaj către cei care îi urmăresc expediția prin intermediul contului personal de Facebook:

”Ieri după amiază m-am întors în tabăra de bază Everest-Lhotse. Am petrecut 4 zile in taberele 1 și 2 pentru a mă aclimatiza pentru ascensiunea finală. În tot acest timp am atins altitudinea maximă de 7.200m, parte superioara a taberei 3.”

Pentru cunoscători, Gabriel Băicuș are și câteva detalii despre provocările pe care la ve avea de înfruntat.

”Anul acesta, cascada de gheață Khumbu mi s-a părut mult mai fragmentată, cel puțin pe unde este traseul marcat. Am avut de traversat cel puțin 6 “ladders” -scari de aluminiu poziționate peste crevase de-a lungul traseului. Profunzimea crevaselor (max aprox 30m) au făcut să crească nivelul de adrenalină. ” scrie alpinistul, în același mesaj.

Pentru a înțelege mai clar, iată cum se face traversarea crevaselor formate de ghețari.

Cascada de gehață Khumbu este o întindere formată de ghețari, care se deplasează continuu. Ghețarul se deplasează constant, cam cu un metru pe zi, formează crevase adânci în care alpinștii se pot prăbuși, ceea ce face ca traversarea cascadei Khumbu să să fie o etapă plină de riscuri.

Gabriel Băicuș se va odihni în următoarele două zile și le va cere zeilor ajutorul:

” Urmează 2 zile de odihnă iar mâine vom sărbători “Puja” – ceremonia prin care cerem permisiunea zeilor să urcam pe vârf. Weekend cat mai frumos tuturor. Trimit energia munților Himalaya către voi.”