Actualitate

ALȚI DOI INCULPAȚI ÎN CAZUL TINEREI INCENDIATE ÎNTR-UN APARTAMENT DE PE BĂLCESCU. Complicii riscă aceeași pedeapsă ca și ucigașul

Cei doi prieteni ai lui Cosmin Dan, autorul faptei abominabile de incendiere a unei tinere, într-un apartament de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, au fost trimiși în judecată și urmează să se prezinte în instanță pentru complicitate la omor calificat prin cruzimi și distrugere. Cei doi tineri, prietenii ucigașului, riscă aceleași pedepse ca și autorul crimei, condamnat anul trecut, în ianuarie, la 24 de ani de închisoare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău i-au cercetat pe cei doi- R.C. și A.N.- într-un dosar disjuns din cauza inițială. Din rechizitoriul transmis instanței în cazul lui Cosmin Dan reieșea clar participarea celor doi la actul soldat cu uciderea prin incendiere a Valentinei Nica, tânăra de 21 ani care a sfârșit în februarie 2019, în chinuri inimaginabile, arzând, practic, de vie, după ce ucigașul a stropit-o cu benzină și i-a dat foc cu o brichetă.

”În timpul deplasării, inculpatul D.C. l-a sunat pe N.A. și i-a cerut să îi aducă un litru de benzină într-o sticlă de apă plată în locul în care aceștia îl lăsaseră.

După ce au mers la benzinăria MCM situată la capătul str. Stadionului și au cumpărat 1 litru benzină într-o sticlă de Aqua Carpatica ( cu diametrul gurii de 35 mm), cei doi martori s-au întors în parcarea blocului 8, iar N.A. l-a sunat pe D.C. pentru a-i cere să coboare să îi dea sticla cu benzină. (…)

După ce inculpatul a deschis ușa apartamentului și martorii N.A. și C.R. au pătruns pe holul locuinței, D.C. a luat sticla cu benzină din mâinile martorului și s-a deplasat către dormitorul unde se afla N.V. aruncând către aceasta lichid inflamabil.

Cu ajutorul unei brichete, acesta a aprins benzina aruncată pe obiectele de mobilier din cameră (pat, perdea) și pe victimă, fapt ce a determinat izbucnirea unui incendiu.”

Acuzația de complicitate la omor prin cruzimi și distrugere le poate aduce celor doi pedepse care pot ajunge la același nivel cu pedeapsa lui Cosmin Dan, condamnat, în ianuarie anul trecut, la 24 de ani de închisoare. Dosarul a fost trimis Tribunalului Buzău pe 5 martie și urmează să fie repartizat și să primească termen de judecată.

Reamintim, în dimineaţa zilei de 23 februarie 2019, Valentina Nica, o tânără de 21 de ani din Buzău, a murit  în propriul apartament după ce fostul iubit a stropit-o cu benzină şi i-a dat foc, lăsând-o să ardă de vie. Scenele s-au petrecut sub privirile mai multor martori care au fugit, speriați. Autorul faptei, care a șocat opinia publică, a fost trimis în judecată pentru omor calificat și distrugere. Inițial, Cosmin Dan, a fost condamnat de Tribunalul Buzău la o pedeapsă cu închisoarea de 24 de ani şi plata unor daune morale de 100.000 de euro către mama fostei iubite pe care a incendiat-o.

Curtea de Apel Ploieşti a dat, în octombrie 2020, sentinţa definitivă, menţinând pedeapsa Tribunalului Buzău din care a scăzut doar perioada arestului preventiv  de aproximativ un an în care a stat Cosmin Dan până la terminarea procesului.