Pe măsură ce evoluează ancheta de la Râmnicelu, comună în care doi copii au murit la distanță de câteva zile unul de altul, prezentând simptome asemănătoare, ies la iveală noi aspecte.
Pe de o parte, crește numărul copiilor din localitate care ajung la spital cu febră și simptome digestive. 4 micuți au fost internați în ultimele zile. Doi dintre aceștia au fost diagnosticați cu coronavirus, ceilalți doi, nu, a anunțat la Focus TV, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea. Cazul celor doi copilași decedați, iar, acum, numărul în creștere al micuților care ajung la spital în stare gravă, determină autoritățile să se gândească la o acțiune de testare în masă, în comună.
“Între timp, la Râmnicu Sărat s-au mai internat 4 copii din Râmnicelu, doi sunt confirmați COVID-19, doi nu, dar au stare febrilă. Se pune problema unei testări masive COVID la Râmnicelu.”
Pe de altă parte, numărul ridicat al copiilor din Râmnicelu, și din alte comune limitrofe, infectați cu coronavirus sau cu rotavirus, pune presiune pe sistemul sanitar. Joi, 3 februarie, Secția Pediatrie a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat este plină. Ca și cum nu era de ajuns, un singur pediatru îi îngrijește pe micii pacienți, celălalt doctor fiind infectat cu coronavirus.
“Noi avem secția Pediatrie plină de copilași de vârstă mică, cu rotavirus. Dar, în afară de această problemă, acești copilași provin dintr-o zonă etnică minoritară similară cu copiii decedați, prezintă cu toții acest aspect de deshidratare, de îngrijire precară. Noi, la ora actuală, avem secția Pediatrie Râmnicu Sărat plină cu cazuri similare, aproape trase la indigo. Noi încercăm să căutăm locuri pediatrie în plus, pentru a ajuta Spitalul Județean și el asaltat. Dar cum secția de la Râmnic este plină, la pachet cu faptul că doamna doctor Avram este infectată cu coronavirus și este într-o stare fizică precară, secția a rămas într-un singur medic și plină de pacienți. Situația este într-un echilibru greu de ținut.”
Singura veste bună este faptul că în urma discuțiilor purtate în ultimele zile cu autoritățile, oamenii au început să accepte să îi lase pe medici să le evalueze starea de sănătate celor mici, să recolteze probe pentru testări la coronavirus și meningococ.
“Nu avem confirmare de meningită la această oră. Avem o suspiciune la momentul deceselor. Am merge către o ipoteză de infirmare a meningite, din discuțiile cu specialiștii, dar asta nu ne face să avem o atitudine pasivă. La această oră, domnul subprefect Ilie este la Râmnicelu pentu a continua dialogul cu liderii confesionali. Avem o promisiune că la întâlnirea de astăzi vor fi recoltate analize medicale, exudat faringian de la copii, așa ne-au promis la întâlnirea anterioară. Dânșii vor convinge cetățenii să permită actul medical cu condiția ca medicul sau asistenta să fie însoțită de liderul confesional al dânșilor. Există la Râmnicelu 2 medici de familie care asigură asistență medicală.”
Adaugă comentarii