Actualitate

Spitalele rămân, rând pe rând, fără personal! Zeci de asistente, infirmiere și medici, confirmați cu coronavirus. 12 focare active

Mai puțin agresivă dar mult mai contagioasă, tulpina Omicron scoate din activitate, rând pe rând, zeci de cadre medicale aproape din toate spitalele din județul Buzău. Mai multe secții atât din Spitalul Județean cât și din Spitalul Râmnicu Sărat au fost închise. Mai grav este că printre cei infectați sunt și medici care asigurau singuri consultații de tratament pe specialitatea lor, un exemplu fiind Georgeta Negoiaș, medicul infecționist de la Râmnicu Sărat care a fost diagnosticată pentru a doua oră cu COVID-19. În total, Buzăul are 12 focare, iar multe dintre ele sunt în unitățile medicale unde sunt confirmați aproape 140 de angajați.

Potrivit datelor prezentate de Carmen Scântei, pe 3 februarie, la Spitalul Județean Buzău erau nu mai puțin de 78 de persoane confirmate cu COVID-19. Este vorba despre 6 medici, 49 de asistente, 13 infirmiere, 3 îngrijitoare, 3 brancardieri și un angajat TESA. Tot aici, ca urmare a infectărilor, secția Nefrologie a fost închisă pentru câteva zile, urmând să-și reia activitatea începând de luni, 7 ianuarie.

Probleme sunt și la Spitalul din Râmnicu Sărat unde potrivit directorului medical, Felicia Vasile, unitatea își desfășoară activitatea fără singurul medic infecționist care este infectat cu SARS-CoV-2 dar și cu un singur pneumolog, cel de-al doilea medic din secție fiind, de asemenea, diagnosticat cu COVID-19. Probleme sunt și la Pediatrie unde, la fel, unul dintre cei doi medici este infectat. Tot de ieri alte patru asistente de la Neonatologie au fost confirmate cu COVID-19. În total, potrivit directorului medical erau ieri nu mai puțin de 31 de cadre medii auxiliare bolnave.

27 de persoane sunt bolnave și la Spitalul Săpoca . Este vorba despre asistente și personal medical auxiliar. Câte o persoană infectată este și în Spitalele de la Smeeni și Nehoiu, la cea din urmă unitate fiind vorba de unul dintre cei doi medici ATI.

În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică a declarat 14 focare, însă două dintre ele au fost stinse pe 3 februarie astfel că în prezent mai sunt active 12.

”Au fost declarate 14 focare de infecție cu coronavirus . 2 își încheie astăzi (n.r. 3februarie) perioada de monitorizare, deci oamenii trebuie să se întoarcă la activitate. Există un focar la Râmnicu Sărat, la secția de Obstretică, care a fost și suspendată temporar, din 4 februarie își poate relua activitatea și există la Nefrologie Buzău un compartiment unde își poate relua activitatea cu cadrele medii și cu medic dirijat, pentru că medicul de acolo, nefiind vaccinat, va mai rămâne încă 2 zile în izolare. Avem focar pe SJU Buzău, la secția de Medicină Internă , la secția de Chirurgie, în compartimentul de Dializă. Avem 2 focare la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, unul la Săpoca și celălalt la Ojasca, avem focar la fabrica de bere, la Centrul de Asistență Medico-Social Pogoanele și la Centrul de Urgență a Persoanelor fără Adăpost”,a precizat Carmen Scântei.

Din fericire, în toate cazuri este vorba despre forme ușoare și medii de boală, astfel că tot personalul medical este în siguranță și se poate întoarce la serviciu după perioada de izolare.