Actualitate SĂNĂTATE

“AMBULANȚA SOCIALĂ”, O INIȚIATIVĂ ÎN PREMIERĂ ÎN JUDEȚUL BUZĂU. Unde și când ar putea fi înființat serviciul. “Există soluții, atât timp cât există umanitate”

În plină pandemie, într-o perioadă în care spitalele din județ sunt pline iar ambulanțele așteaptă ore bune în curtea unităților spitalicești până se găsește un loc pentru bolnavi, conducerea Spitalului de Boli Cronice Smeeni vine cu o inițiativă în premieră la nivelul județului. Este vorba despre înființarea unui serviciu tip ”Ambulanță socială, un serviciu prin care orice localnic din satele din zona de câmpie a județului Buzău să poată să primească ajutor din partea specialiștilor, fie că este vorba despre o problemă medicală, fie de alte urgențe. Echipa Spitalului de Boli Cronice Smeeni și-a propus să înființeze un serviciu prin care să vină în sprijinul tuturor bătrânilor singuri, persoanelor care nu pot ajunge la spital, sau, de ce nu, în sprijinul buzoienilor care au nevoie de sfatul unui psiholog după ce trec prin infecția cu coronavirus.

“Avem o idee, o soluție, aceea de a înființa o ambulanță medico-socială pe zona noatră care să vadă și pacienți care nici măcar nu apucă să ajungă la spital. Poate fi consultație la domiciliu, pot fi servicii psihologice, juridice, servicii medico sociale, etc. De pildă, oamenii simpli nu știu ce drepturi au și la cine să apeleze, când au nevoie de ajutor. Când avem cazuri sociale, echipa noastră de la spital și consiliază, pe lângă partea medicală. Vrem să ajutăm pentru că în prezent nu mai facem față așa.“, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, managerul Spitalului Smeeni, Marilena Dobrescu.

Practic, acest proiect presupune înființarea unui call center care să preia apelurile buzoienilor aflați în situații critice, strigătul de ajutor al bătrânilor singuri, uitați de rude în propriile locuințe, sau apelurile persoanelor care au nevoie de îngrijiri la domiciliu, după ce au trecut prin spital și necesită recuperare.

„Va fi organizat sub forma unui call center care va prelua informațiile de bază și va direcționa unde este cazul să se deplaseze și pentru ce. Nu va fi suprapus peste un pacient care deja beneficiază de îngrijire la domiciliu, ci pentru alți pacienți care nu au niciun sprijin și care chiar nu ajung la spital. Ne-am gândit la persoane care nu au aparținători, de care nu se mai interesează nimeni, dar care au, poate, un vecin, o rudă îndepărtată și care poate să anunțe dispeceratul despre respectiva persoană.”

“Ambulanța socială” este un proiect care ar putea avea zeci de mii de beneficiari, dar pentru concretizarea căruia este nevoie și de implicarea comunității. Pentru a strânge banii necesari înființării serviciului, echipa Spitalului Smeeni va organiza un eveniment caritabil. Va fi nevoie însă și de medici care să își dorească să se implice și să ajute cât mai mulți oameni.

“Va funcționa ca un centru acreditat sub umbrela asociației spitalului, pentru care vom organzia un eveniment de strângere de fonduri. Avem nevoie de medici care au aviz de liberă practică, indiferent de specialitate: medic de familie, de boli interne, de orice, pentru că acel medic va ști să redirecționeze dacă va fi nevoie de alt specialist. Avem nevoie de toate organismele care ne pot sprijini, pentru că vrem să ajutăm pe zona noastră. Avem și pacienți din Buzău, dar cine nu poate să ajungă la Smeeni. Pandemia ne poate îngrădi puțin, dar vrem ca în primăvară să începem demersurile, și dacă putem salva viața câtorva oameni, e foarte important. Avem nevoie de toți cei care ne pot ajuta: autorități, medici, orice fel de organizator care poate convinge alți oameni. Există soluții, atâta timp cât există umanitate.” a adăugat manager Spitalului de Boli Cronice Smeeni, Marilena Dobrescu.

Spitalul de Boli Cronice Smeeni are o capacitate de 40 de locuri.