Actualitate

AMENDĂ URIAȘĂ PENTRU POLUATORUL DE LA ALBEȘTI! Societatea responsabilă, obligată să găsească altă soluție pentru deversarea apelor uzate

Apa albă ca laptele de pe pârâul Albești indica o poluare, iar acum făptașul este obligat să achite o amendă uriașă. În plus, societatea responsabilă de poluarea de pe pârâul Negreasca și râul Călmățui trebuie să găsească o nouă soluție pentru deversarea apelor uzate.

Rezultatele probelor prelevate la începutul săptămânii trecute au indicat depășiri foarte mari la mai mulți indicatori, iar astăzi Inspecția Bazinală a Apelor a stabilit cuatumul amenzii pentru societatea responsabilă de poluarea de la Albești.

” În urma analizei rezultatelor de laborator și a constatărilor la teren Inspecția Bazinală a Apelor a aplicat astăzi, 20.04.2021, o amendă în cuantum de 75. 000 pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul gospodăririi apelor”, a spus pentru Mariana Lăcătușu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale a Apelor Buzău-Ialomița.

Practic, este vorba despre o societate care are ca domeniu de activitatea reciclarea deșeurilor care are în vigoare o autorizație de gospodărirea apelor și care avea permisiunea să deverseze apele uzate în canalul ANIF de unde mai departe apele ajung în pârâul Negreasca care, la rândul lui, se varsă în râul Călmățui.

Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt a Administrației Bazinale a Apelor Buzău-Ialomița, ”valorile determinate pentru parametrii sodiu și sulfuri provin din apa uzată evacuată de aceasta unitate, prin concentrarea /acumularea acestora în urma unor evacuări repetate într-un canal ce prezintă un volum mic (aproape spre deloc) de apă proaspătă/curată și care nu asigură o curgere corespunzătoare”. Cu alte cuvinte, acest canal ANIF nu a fost întreținut corespunzător, fapt ce a adus la acumularea acestei cantități de ape uzate și la înregistrarea acestor valori crescute, substanțe care au ajuns cu ușurință în apa Negreasca și ulterior în Călmățui.

Tocmai din acest fapt, în urma altor controale, din trecut, spune Mariana Lăcătușu, inspectorii de la ABA Buzău-Ialomița au trasat ca măsură realizarea unui bazin intermediar astfel încât apele uzate deversate de societatea respectivă să ajungă mai întâi acolo și abia apoi în canalul ANIF, măsură care însă nu a fost realizată nici până astăzi.

” În ultimii ani ABA Buzău Ialomița a impus un program de măsuri privind lucrări de asigurarea secțiunii de scurgere pe canalele de desecare ale ANIF și pe pârâul Negreasca, măsura trasată și societății respective prin autorizația de gospodărire a apelor care este obligată să decolmateze și să facă lucrări de întreținere a canalului ANIF în care evacuează. În plus, societatea respectivă  este în curs de reautorizare și avea deja dispusă și măsura de realizare a unui bazin intermediar de stocare a apelor uzate înainte de evacuarea în canalul ANIF”, a explicat Mariana Lăcătușu.

Totodată, pe lângă amenda de 75.000 de lei acum societatea găsită responsabilă de poluarea de la Albești trebuie să găsească și o altă soluție pentru deversarea apelor uzate.

”Totodată, în vederea reautorizării s-a impus realizarea unei alte soluții de evacuare, și anume în rețeaua de canalizare a municipiului Buzău”, spune purtătorul de cuvânt al ABA Buzău-Ialomița.

Pentru realizarea acestei măsuri este nevoie însă și de o investiție dar și de timp.

Până atunci vor fi puse în practică măsurile de decolmatare atât la canalul ANIF cât și pe cursurile de apă Negreasca și Călmățui astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă să fie îndepărtat orice pericol , iar localnicii să poată folosi apa pentru adăpatul animalelor.

La rândul lor, reprezentanții societății responsabile de poluarea de la Albești, contactați de reporterii sansanews.ro, au declarat că imediat ce vor primi procesele verbale cu sancțiunea aplicată și buletinele de analiză de la ABA Buzău-Ialomița vor putea avea un punct de vedere oficial cu privire la situația pentru care a fost găsiți vinovați.