Actualitate Social

CAMPANIA DE VACCINARE, ÎNTR-O NOUĂ ETAPĂ. Caravane mobile pornesc către cele mai îndepărtate cătune. Lista localităților unde ajunge serul anti-COVID

Vaccinul anti coronavirus ajunge în toate colțurile județului, în cătune aflate la mare distanță de centrele de vaccinare.

Autoritățile de sănătate publică pun la punct zilele acestea planul de bătaie pentru ca în cel mai scurt timp caravane mobile cu medici, asistenți și vaccin anti-COVID să ajungă la oamenii din satele județului, care, din diverse motive, nu s-au putut înscrie în platforma națională de vaccinare. Mai exact, caravana mobilă va ajunge în cătunele izolate, unde localnicii nu au medic de familie în comună iar pe ei nimeni nu I-a înscris în vederea imunizării.

”Noi avem mobilizaţi 11 primari din zonele pe care le ştim fără medic, în zonele greu accesibile şi fără asistenţă medicală permanentă. O să discutăm cu dumnealor şi în funcţie de ce vom discuta, vom stabili o ordine de abordare a problemei de vaccinare. Unii medici vor pleca din centrele de vaccinare fixe pe care le avem. Echipa va fi formată din medic şi asistent. Suportul mobil va fi asigurat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu maşinile proprii şi noi pe un program aparte ne vom deplasa în anumite zone. Vom comunica acest lucru din timp”, a declarat medicul Carmen Scîntei din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău.

Sâmbătă, caravana mobilă va ajunge în Valea Salciei. Toți cei care vor dori să se vaccineze vor fi injectați pe loc cu serul Pfizer.

”Sâmbătă, ora 9.00, caravana mobila pentru vaccinare anti COVID va fi in Valea Salciei la dispensar. Vaccinul folosit va fi Pfizer .Vaccinarea va fi la liber . Trebuie doar să anunțați asistentul comunitar pana vineri la nr telefon +40 760 369 912 ”, este anunțul postat, marți, pe contul de facebook al Primăriei Valea Salciei.

Apoi, rând pe rând, caravanele mobile vor ajunge la Cănești, Bozioru, Buda, la Chiliile, Colți, Largu. De asemenea, echipele medicale vor merge cu vaccin anti-COVID la Odăile, Pardoși, Robeasca și Racovițeni.

”Susţin această campanie. Nu sunt împotrivă când vine vorba de o asemenea acţiune. Ca peste tot, unii oameni vor să se vaccineze, alţii nu. Unii sunt pe sceptici, alţii sunt mai hotărâţi . Mulţi dintre ei au mers la centre din alte localităţi ca să se vaccineze anti-COVID. În momentul în care vom fi înştiinţaţi oficial de această caravană şi vom şti data vom afişa, probabil, la magazinele săteşti, vom merge să îi anunţăm pe oameni data campaniei. Îi vom ajuta să vină. Ori cu maşina Primăriei, ori găsim altă soluţie, în aşa fel încât să îi ajutăm pe cei care vor să se vaccineze”, a declarat pentru șansanews.ro, primarul comunei Racovițeni, Luis Manu.

Autoritățile de sănătate publică speră ca acțiunea să beneficieze de sprijinul primarilor iar oamenii să vină să se vaccineze în număr mare. Asta deși perioada în care ne aflăm, de dinaintea Paștelui, când oamenii au cu totul alte activități, ar putea fi o piedică în calea vaccinării, mai spune medicul Carmen Scîntei:

”Sper să avem o colaborare bună, pentru că este pentru oameni. Numai că perioada în care noi începem această acţiune este o perioadă care poate să provoace nişte probleme, având în vedere vârsta persoanelor care vor trebui vaccinate şi care au alte priorităţi la această dată.”

În afara caravanelor mobile care vor porni prin județ zilele viitoare, din 4 mai, autoritățile de sănătate publică speră să poată fi demarată campania de imunizare anti-COVID și în cabinetele medicilor de familie. Până acum, circa jumătate dintre acești medici și-au exprimat dorința de a vaccina populația în dispensarele în care lucrează.                                                                    

În județul Buzău, s-au vaccinat cu serul anti-COVID , până în acest moment, circa 72 de mii de persoane.

Zilnic, sunt imunizați, circa 1000-1200 de buzoieni, spun reprezentanții DSP. Mulți sunt însă la rapel.

Deși, interesul buzoienilor pentru vaccin a mai scăzut în ultima vreme, autoritățile de sănătate publică se declară mulțumite de ritmul în care se desfășoară campania, la Buzău.  

Totuși, marți, 20 aprilie, numărul buzoienilor aflați pe listele de așteptare este de aproape 10 ori mai mic decât numărul vaccinurilor disponibile în platforma națională. Practic, pe listele de așteptare sunt 458 de persoane în timp ce vaccinuri la liber sunt 4314, cele mai multe peste 3000, fiind de la Pfizer. 

Autorul știrilor

Cristina Sterian

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Ca exemplu… “general”… am putea sa ne uitam la Israel, tara care a vaccinat vreo 60% din populatie si, acum, a inceput sa relaxeze masurile de prevenire a transmiterii virusului… urmand a se observa si ce impact vor avea aceste schimbari. 🙂
    Daca nu ma insel, campania de vaccinare, accelerata, a Israelului a fost facuta si cu titlu de studiu la nivel national = pentru a se putea observa, direct, eficienta vaccinarii unui procent mare al populatiei.
    https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Israel – “COVID-19 pandemic in Israel” (sursa: Wikipedia)