Actualitate

Amfiteatru și grădină în curtea Centrului Muzeal Brătianu. Ce se întâmplă cu magnoliile din jurul clădirii (video)

O clădire inclusă în 2018 pe lista monumentelor istorice este la un pas de a-și recăpăta strălucirea de altădată. Fostul Spital Brătianu va fi transformat într-un centru muzeal, iar lucrările demarate în iunie 2019 sunt aproape de final. Însă, veștile bune nu se opresc aici. Într-o intervenție telefonică la Focus News, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că tot anul acesta va fi amenajat și spațiul exterior din spatele clădirii astfel încât, la inaugurare, buzoienii să se bucure de întreg complexul muzeal.

Saloanele care pe vremuri primeau bolnavii vor fi acum ateliere de creație, iar sălile de operație vor fi transformate în săli de expoziție și concerte. Este, în câteva cuvinte, imaginea de care buzoienii se vor putea bucura în doar câteva luni. Petre Emanoil Neagu a anunțat, la Focus TV, că reabilitarea fostului Spital Brătianu va fi gata în luna mai. În plus, a fost demarată achiziția mobilierului ce va umple și decora spațiile din noul centru muzeal.

Consiliul Județean estima, la debutul proiectului, că aici vor veni anual 2000 de vizitatori-plătitori de bilete și aproape o mie de persoane vor vizita virtual monumentul istoric ce va avea un site special. Însă pentru ca experiența oferită de noul centru muzeal să fie inedită, proiectul privind reabilitarea clădirii fostei unități medicale va fi completat și de amenajarea spațiului exterior, aflat în spatele spitalului.

Mai exact, este o suprafață de peste 2000 de metri pătrați care va fi transformată total. Va fi o zonă verde, cu alei, băncuțe, și care în mijloc va avea un amfiteatru unde vor avea loc spectacole de teatru sau muzicale, lansări de carte sau diferite alte evenimente artistice. Noul amfiteatru va fi prevăzut cu o copertină, va dispune de instalații moderne de sunet și lumini și va avea o capacitate de aproximativ 250 de locuri.

Investiția va fi suportată de Consiliul Județean Buzău astfel că suma de un milion de lei a fost deja cuprinsă în bugetul pe anul 2022. De asemenea, amenajarea spațiului exterior din fața clădirii se va face cu păstrarea elementelor de vegetație care dau specificul acestui loc, precum magnoliile.

”Reabilitarea clădirii va fi gata în luna mai, dar noul centru muzeal va fi dat în folosință în această toamnă”, a spus Neagu.

Pentru reabilitarea fostului spital închis de aproape două decenii, Consiliul Județean a obținut o finanțare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro.

Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895, iar un an mai târziu spitalul a fost inaugurat. La început, unitatea medical a avut 30 de paturi și a funcționat ca spital mixt, iar în timpul primului război mondial a servit ca spital de campanie, ulterior fiind folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri.

În 1935 a fost renovat pentru ultima dată, iar până în 1970 a fost cea mai mare unitate sanitară din Buzău. După inaugurarea Spitalului Județean clădirea de pe Nicolae Bălcescu a funcționat doar cu secțiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. Puţin după anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi conservată.