Actualitate

Părul vopsit poate fi și frumos, și sănătos? Secretele vopselei organice, dezvăluite de un hairstylist care folosește produse naturale

Industria cosmeticelor a evoluat, la nivel mondial, în strânsă legătură cu nevoile omului modern. Unul dintre cele mai competitive domenii, ghidat de cerințe din ce în ce mai greu de satisfăcut, este cel al producției de vopsea de păr. Pentru că femeia modernă este preocupată, în egală măsură, de frumusețe și de sănătate. Ritualul lunar al vizitei la un salon pentru întreținerea culorii părului sau schimbarea acesteia este însoțit, mai mereu, de numeroase întrebări. Ce vopsea aleg? Ce nuanță aleg? Cât de sănătos este să-mi vopsesc părul atât de des? Cum îl întrețin ca să contracarez efectele agresive ale vopsitului? Sunt întrebări pe care fiecare femeie care își vopsește părul și le pune. De cele mai multe ori, răspunsurile vin de pe internet, de la prietene sau, cel mai indicat, de la specialistul pe care îl alegem să se ocupe, în mod regulat, nu doar de culoarea și forma părului, ci și de sănătatea podoabei capilare. Care, de altfel, a fost și rămâne o carte de vizită.

Vopseaua organică, culoare și sănătate într-un singur produs

Discuția despre cum îmbinăm soluțiile cosmetice cele mai populare cu dorința de a avea un păr, dar și un scalp sănătos, este amplă. Astăzi, însă, ne oprim la discuția despre vopseaua organică. Un produs care există de mult timp pe piață și care a apărut tocmai pentru a răspunde nevoilor din ce în ce mai exigente ale clientelor care folosesc produsele profesionale de îngrijire a părului. Ce este vopseaua organică? În principiu, internetul abundă în informații despre ceea ce nu trebuie să conțină o vopsea organică, despre avantajele și beneficiile utilizării acesteia, despre impresii împărtășite de hairstyliști și clientele saloanelor. Pe scurt, vopseaua organică este acel produs care asigură colorarea părului, cu ajutorul unor pigmenți naturali, care nu conține amoniac, parabeni și alți compuși agresivi. Efectul scontat și căutat de cliente este un păr frumos colorat, fără diferențe prin comparație cu vopseaua cu amoniac, o acțiune mai puțin agresivă asupra părului și scalpului și, implicit, mai multă sănătate pentru acestea două.

Apar, inevitabil, alte și alte întrebări. Reușim să obținem o culoare la fel de intensă? Este un produs mai scump? Rezistă la fel de mult pe firul de păr ca și vopseaua convențională? Răspunsurile acestor întrebări ar fi indicat  să vină de la un specialist, la pachet cu argumente care să susțină beneficiile unei astfel de alegeri. De aceea, ne-am oprit la o discuție cu Ramona Mănicu, la Salon AUTENTIC, unul dintre puținele din orașul Buzău unde se folosește exclusiv vopseaua organică:

”A fost o alegere izvorâtă dintr-o situație cu care eu însămi m-am confruntat: alergia la amoniacul din vopseaua clasică. Era o situație care amenința chiar continuarea profesiei mele și atunci a trebuit să caut soluții. Am testat diferite game de vopsea organică, am vrut să mă asigur eu, mai întâi, de beneficii și abia apoi să le recomand clientelor.”

După multe prospecțiuni pe piață, Ramona a ales, acum 6 ani, să lucreze cu vopseaua organică de la O Way. Este o linie profesională de vopsea și tratamente pentru păr, de proveniență italiană, cu două game distincte – H-Color și Agricolor.

Întotdeauna pe un teren arid e greu să însămânțezi și să mai și crească ceva, dar Ramona a testat pe propriul păr produsele, le-a răsucit pe toate părțile, a stat de vorbă cu colegi din branșă care le foloseau deja, și abia când a strâns toate argumentele a început să le vorbească clientelor despre produsele din gama organică.

Alegerile clientelor: întâi din curiozitate, apoi din convingere

În salonul Ramonei intră zilnic cliente din toate mediile sociale. Au în comun grija de propriul aspect și dorința de a arăta bine. Fiind cliente de luni sau ani buni, și-au construit o relație de încredere cu locul și cu cea care dă viață și profesionalism salonului. În mod firesc, alegerile, chiar și cele curajoase, care impun o schimbare majoră, sunt discutate și argumentate. Așa a fost și în cazul vopselei organice pe care Ramona a început să le-o prezinte clientelor, fiind pregătită să le răspundă la toate întrebările și să înlăture toată reticența. P

H-Color este o vopsea organică permanentă, fără amoniac, fără parabeni, fără coloranți sintetici. Este, de fapt, un sistem de colorare care se activează cu ajutorul untului fluid Hcatalyst&Htone. Considerat cel mai nutritiv unt din lume, untul de illipe, obținut din semințele unei palnte originare din pădurile din Borneo, întărește bariera naturală de hidratare. Prin acțiunea sa emolientă, protejează scalpul și părul în timpul vopsirii, hrănind firul de păr și dându-i elasticitate.

Se pot obține culori vibrante și fără coloranți sintetici? Răspunsul este categoric: da. După cum se poate vedea și în fragmentul video de mai jos.

Agricolor este cealaltă vopsea organică din gama O Way, având 35% macerat de salvie biodinamic și organic. Conține cheratină, derivată din plante din orez și cânepă, și ulei etic de fruct de cactus sicilian. Este o vopsea pe care Ramona o recomandă, cu precădere, pentru evitarea problemelor la nivelul scalpului, cum ar fi dermatita seboreică, scalpul înroșit sau sensibilizat. Cum știm că un scalp este în suferință? Kitul de analiză, cu microscop și cameră, utilizat în saloanele care folosesc gama O way, denumit Tricho-Analyzer, nu lasă loc de bâjbăială. Este un ”cititor” fidel al scalpului care pune degetul exact pe rană. Mărirea ajustabilă de până la 200 de ori și imaginea transmisă pe monitorul LCD nu lasă loc de erori. Mai departe, e treaba hairstylistului să personalizeze tratamentul care să redea sănătatea pielii.

În afara celor două vopsele organice, gama O Way conține produsele de întreținere și tratament. Scalpul poate avea, în diverse etape ale vieții, probleme temporare sau de durată cum ar fi mătreața, secreția de sebum, sensibilitate sau tendința de cădere a părului. Cu puterea conferită de extractele naturale, tratamentele O Way sunt împărțite în patru mari clase: purificare, reechilibrare, calmare și anticădere.

”Fie că vorbim despre un tratament pentru scalp, fie că este vorba despre un tratament de rebuilding, pentru refacerea structurii părului, este necesar să ne luăm o marjă de timp pentru rezultate complete. Acestea se obțin în 4-6 ședințe, iar tratamentele se realizează doar în salon, de către personal calificat. Este adevărat că rezultatele apar de la prima ședință, dar trebuie urmat un ciclu complet pentru maximizarea lor.”

Tratamentele cu aplicabilitate frecventă sunt cele pentru scalp iritat și scalp cu exces de sebum, precum și tratamentul pentru restructurarea firului de păr (rebuilding). Tratamentul de restructurare de la O Way  este un program de regenerare profundă care redă firului de păr distrus și sărăcit componentele esențiale pe care le-a pierdut. Iar cauzele pierderii acestora pot fi multiple: acțiune mecanică agresivă (folosirea plăcii, styling agresiv, etc), agresiunea unor produse chimice folosite pentru decolorare, coafat permanent, etc. Mai sunt și factorii de mediu, la fel de agresivi: poluare, degradări oxidative.

Și scalpul are nevoie de detoxifiere

Un tratament potrivit oricărui tip de scalp este cel de detoxifiere botanică. Recomandat a fi efectuat periodic, tratamentul de detoxifiere face o ușoară exfoliere a scalpului, cu ajutorul argilei și al plantelor alese cu grijă. Efectul este unul de reînnoire celulară, redând echilibrul corect pielii capului. Produsul utilizat pentru acest tratament este 100% natural și reușește să reîmprospăteze scalpul, prin puterea plantelor și mineralelor.


O dependență bună, chiar recomandată

”Vopseaua organică nu dă dependență, dar nu poți să mai renunți la ea după ce i-ai cunoscut beneficiile!” spune Ramona, cu siguranța pe care i-o conferă experiența cu zeci de cliente care au renunțat definitiv la vopseaua clasică, pe bază de amoniac. Un păr fin și mătăsos, după vopsire, un aspect sănătos și strălucitor al firului de păr, culorile care se mențin în timp, toate au fost beneficii care odată experimentate, au convins prin forța efectului.

Pledoaria pentru vopseaua organică nu e o pledoarie pentru produse de top, ci o pledoarie pentru sănătate și alegeri responsabile, mai înțelegem din discuția cu Ramona care invită pe oricine să experimenteze un vopsit cu un astfel de produs. Vine primăvara, vine luna femeii, așa că nu vă refuzați un cadou prietenos!