Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

AMPLĂ ANCHETĂ DEMARATĂ DE DSVSA. Există suspiciuni că un râmnicean ar fi vândut porci infectați cu virusul pestei porcine

Amplă anchetă demarată de autoritățile sanitar veterinare după ce un samsar din zona Râmnicu Sărat a vândut porci fără documente legale. Mai mult, există suspiciuni că samsarul ar fi vândut animale bolnave de pestă porcină, favorizând răspândirea virusului și apariția de noi focare de pestă în județ.

În vizorul reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău este proprietarul unei exploatații în care sunt crescuți în prezent circa 100 de porci. Oficialii DSV au demarat verificări pentru a stabili exact ce a făcut samsarul în ultima perioadă, de unde a cumpărat animale și unde le-a vândut mai departe, dar și câte astfel de tranzacții a realizat. Între timp, au transmis cazul și procurorilor iar proprietarului animalelor i-a fost interzisă vânzarea/cumpărarea de porci.

“Există o anchetă în desfășurare în ceea ce privește răspândirea virusului pestei în zona Râmnicu Sărat implicat fiind un proprietar de animale care deține circa 100 de porci. S-a constatat că a comercializat porci în județul Buzău fără documente sanitar veterinare, motiv pentru care DSVSA Buzău a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Exploatația a fost restricționată asupra mișcării porcilor, atât în ceea ce privește vânzările, cât și cumpărările de suine, până la clarificarea situației. Deci, proprietarul nu poate nici să vândă, nici să cumpere până când vom stabili exact situația exploatației respective.”, a declarat pentru șansanews.ro, dr. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Există suspiciuni că samsarul râmnicean ar fi cumpărat animale bolnave din zone în care evoluau focare de pestă porcină africană, pe care ulterior le-ar fi vândut gospodarilor din Buzău, fără să-i pese că astfel favorizează răspândirea virusului în județ. Specialiștii DSVSA au prelevat probe de la animalele găsite la râmniceanul respectiv, pentru a se stabili dacă porcii sunt infectați cu virusul pestei. De asemenea, se fac cercetări pentru a se stabili de unde a cumpărat proprietarul porcii și în ce zone din județ i-a vândut.

“Există mai multe suspiciuni, dar trebuie finalizată ancheta epidemiologică și atunci putem afirma cu certitudine că acea exploatație ar fi putut fi sursa de difuzare a virusului către alte exploatații din județ. Au fost prelevate probe și așteptăm rezultatele. Cert este că de la Râmnicu Sărat au plecat porci în diverse locuri din județ. Iar în apropierea exploatației există declarat un focar de pestă, într-o gospodărie din Podgoria, dar deocamdată nu s-a finalizat ancheta, nu știm exact dacă există vreo legătură între cele două exploatații.”

În prezent, în județul Buzău sunt active 12 focare de pestă porcină africană. De asemenea, în lucru este o altă suspiciune, mâine fiind așteptat rezultatul analizelor de laborator.