Psihologul criminalist Tudorel Butoi, unul dintre cei mai experimentați specialiști în analiza profilului unui infractor, a vorbit, zilele trecute, la Focus TV, despre cazul de la Căldărăști, orașul Pogoanele. Atacul a trei minori, de 9, 10 și 15 ani, asupra unui bătrân, cu scopul de a-l jefui, de a-i fura bicicleta, s-a soldat cu decesul bărbatului în vârstă de 82 de ani. Ceea ce a șocat a fost violența atacului, faptul că cei trei copii l-au legat la mâini pe bătrân, l-au stropit cu apă, l-au dezbrăcat și, în final, l-au abandonat complet gol, pe câmp, unde omul a murit de frig.
În prezent, adolescentul de 15 ani este internat la Spitalul pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, pentru ca psihiatrii să-l expertizeze și să decidă dacă a avut discernământ. Ceilalți doi minori, sunt într-o instituție de protecție a copilului.
Psihologul Tudorel Butoi crede că minorii cum sunt cei de la Căldărăști sunt produsul unui mediu viciat în care au trăit: marginalizați social, lipsiți de educație:
”Cultură nu are, mediul social în care se dezvoltă e sărăcăcios, plin de nevoi, are și prin structura lui temperamentală agresivitate necontrolată și nemodelată, din cauză că nu are unde să o modeleze. Toate acestea, pe un marasm social, copii aceștia nu au independență financiară. Tentațiile din jurul lor sunt mari: ei vor să meargă la shaorma, la terasă cu prietenii, la un suc pe care să-l mai îmbunătățească cu câte ceva, să fumeze…Păi dacă pe toate acestea nu ai de unde să le iei, mintea nu te duce, că nu ai încă discernământ, treci cu ușurință la victimizarea persoanelor în vârstă!”
Minorii cu un comportament de prădător își aleg drept ținte persoane în vârstă pentru că acestea sunt singure, în multe cazuri, și nu au forța de a riposta. La Căldărăști, de pildă, cei trei copii l-au urmărit pe bătrânul de 82 de ani din momentul în care a plecat de acasă până la vie, unde l-au atacat, distanța fiind de câțiva kilometri. Psihologul criminalist Tudorel Butoi anticipează o creștere a violenței juvenile de acest tip, ca urmare a eșecului școlii, familiei, dar și comunității (biserică, instituții sociale, etc) în modelarea comportamentul acestor tineri.
În ceea ce privește recuperarea socială a acestor tineri, după ce săvârșesc astfel de fapte, expertul citat este sceptic:
”Mai devreme sau mai târziu, îi așteaptă pușcăria sau balamucul! Sunt irecuperabili! Eu n-am naivitatea celor care au cazuri din acestea în care după viol sau omor, cu pedepse grele, îi pun în libertate pe autori!” mai spune psihologul criminalist.
Adaugă comentarii