Actualitate Agricultura acum Șansa de Pogoanele Social

ANGAJĂRI ȘI SALARII MAI MARI ÎN PANDEMIE. Un singur domeniu de activitate a generat sute de locuri de muncă

Pandemia și-a pus amprenta și în domeniul agricol chiar dacă fermierii au avut liber la ieșitul pe câmp, însă a îngreunat vânzările legumelor și fructelor de sezon în piețe și târguri.

Totuși, faptul că perioada de criză provocată de coronavirus a coincis cu perioada campaniilor agricole a adus la un număr record de angajări în domeniu, în comparație cu alte activități grav afectate de șomajul tehnic.

Astfel, cel mai mare număr de angajări făcute în luna aprilie, în județul Buzău, au fost înregistrate în domeniul agricol. Nu mai puțin de 200 de persoane și-au găsit un loc de muncă atunci când alții erau trimiși acasă.

”Cele mai multe angajări au fost făcut în zona bazinului Pogoanele. Societățile comerciale au cerut persoane pe care să le folosească pentru întreținerea culturilor de câmp. De asemenea, au avut nevoie de forță de muncă la recoltat fructe și legume de sezon, cum ar fi căpșuni, cireșe, vișine. Agricultura a fost domeniul cel mai puțin afectat de șomajul tehnic”, a explicat Ionel Tociu, director AJOFM Buzău.

Oferta job-urilor școase spre ocupare prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă este în continuare în creștere.

”Acum avem pe agricultură avem șapte locuri de muncă pentru mecanici auto și muncitori necalificați”, a mai spus Ionel Tociu.

De asemenea, oferta salarială pentru muncitorii din domeniul agricol este în creștere, motiv pentru care cei aflați în căutarea unui loc de muncă au fost mai impulsionați să aleagă să lucreze pe câmp.