Actualitate SĂNĂTATE

Angajații din spitale sunt de azi în grevă japoneză! Ce revendicări au sindicaliștii

Angajații din toate spitalele și unitățile de asistență socială, care sunt afiliați la Federația SANITAS, sunt, de azi, în grevă de avertisment. Aceasta se manifestă sub forma unei greve japoneze, în care nimeni nu întrerupe lucrul, dar asistenții, brancardierii, infirmierele și ceilalți salariați din sistem poartă banderole sau cocarde prin care arată că s-au alăturat protestului.

Federația SANITAS transmite că greva japoneză este una pe termen nelimitat, până la soluționarea revendicărilor. În cazul în care negocierile vor eșua, sindicaliștii transmit că vor continua cu respectarea calendarului de acțiuni, putându-se ajunge inclusiv la grevă generală.

Deblocarea posturilor din sistemul sanitar, finanțarea corespunzătoare a unităților sanitare, dar și o serie de cereri de ordin financiar, porecum calcularea unor sporuri și indemnizații se regăsesc printre revendicările sindicaliștilor din sănătate.

”Greva japoneză anunțată de membrii SANITAS din sănătate și asistență socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă ”jumătăți de măsură”! Nu interpretați ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituții publice medicale, medico-sociale, de asistență socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanților în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora.  În acest moment, orice amânare a soluțiilor la TOATE revendicările SANITAS nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulțumirilor adunate de angajații celor două sisteme în ultimii ani!”, au transmis reprezentanții Federației.

Iată, mai jos, lista de revendicări a sindicaliștilor SANITAS:

Pentru SĂNĂTATE:

1. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

3. Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.

4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.

5. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.

6. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE.

7. Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

Pentru ASISTENȚĂ SOCIALĂ:

1. Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.

2. Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;

3. Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.

4. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.

5. Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.

6. Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.