Actualitate

Anunț de la ANM la Focus TV: ”Valori tropicale în noaptea de joi spre vineri”! Cum va fi vremea până la finalul săptămânii

După amiezi cu ploi torențiale de scurtă durată și nopți tropicale. Cu alte cuvinte, vreme instabilă care va menține pericolul de inundații mai ales în zona de munte a județului și care va aduce un disconfort termic ridicat pentru locuitorii din mediul urban. Buzăul va fi, în continuare, sub incidența unor fenomene meteo extreme, în special spre seară, când meteorologii nu exclud avertizări de tip cod roșu de vijelii, vânt puternic și chiar căderi de grindină. În plus, valorile termice vor urca până la aproape 36 de grade Celsius, în timpul zilei, în timp ce, pe timpul nopții, vor atinge pragul valorilor tropicale.

Oana Păduraru, meteorolog ANM, a explicat, la Focus News, cum va fi vremea până la finalul acestei săptămâni anunțând că, în Buzău, se va menține instabilitatea atmosferică cauzată zilele trecute ”de ploile abundente determinate de ciclonul din bazinul Mării Mediterane, iar acum, de conținutul mare de vapori de apă din atmosferă dar și de creșterea valorilor termice”.

”În continuare, mai ales după amiază și seara, vor fi manifestări de instabilitate. Ne așteptăm la manifestări de instabilitate atât în zona de munte cât și în zonele mai joase de relief ale județului Buzău. În intervale scurte de timp pot fi cantități importante de apă, respectiv de la 30 la 40 de litri pe metrul pătrat și descărcări electrice, intensificări ale vântului și chiar căderi de grindină”, a spus Oana Păduraru care a spus că nu exclude inclusiv avertizări de tip nowcasting care să anunțe cod roșu de precipitații abundente, vijelii și grindină atât joi cât și vineri.

Pe de altă parte, meteorologul ANM a anunțat la Focus Tv că va fi un aer irespirabil, iar noaptea se va menține căldura excesivă.

” Vorbim și despre o creștere semnificativă a valorilor termice datorită valului de căldura care a pătruns deja pe teritoriul țării noastre. Zona Buzăului se află sub incidența codului galben de caniculă. Ne așteptăm să se înregistreze, după amiaza, valori de 34-36 de grade Celsius. Noaptea valorile termice se vor menține destul de ridicate și se vor situa în jurul de  a 19 grade Celsius, iată valori apropiate de pragul de 20 de grade, care reprezintă valori tropicale, la temperaturile minime”,  a explicat la Focus Tv, meteorologul ANM.

Aceste valori ridicate vor aduce și un disconfort termic accentuat.

”Mai ales după amiază și seara disconfortul termic va fi accentuat, indicele va depăși pragul critic de 80 de unități”, a anunțat Oana Păduraru.

Acest episod de caniculă va ține până vineri, urmând ca de sâmbătă vremea să se răcorească, însă valorile termice nu vor scădea semnificativ. Vor rămâne până la 30 de grade pe timpul zilei, iar în cursul nopții vor coborî cu circa un grad –două până la 17-18 grade Celsius.