Actualitate Agricultura acum

ANUNȚ IMPORTANT PENTRU FERMIERII DIN JUDEȚUL BUZĂU!

Agricultorii din Buzău, ale căror culturi au fost afectate în această vară de secetă, trebuie să anunțe autoritățile astfel încât specialiștii să meargă pe teren pentru a constata proporțiile dezastrului. Înștiințările pot fi depuse de agricultorii ale căror culturi au fost afectate în procent de peste 30%, până cel târziu la 1 septembrie, inclusiv, la primăria comunei pe raza căreia se află terenul. Înștiințările pot fi depuse în format fizic sau prin e-mail.

Ulterior, comisiile de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole afectate, comisii constituite din reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură si ai Direcției Agricole Județene Buzău, vor merge pe teren pentru a vedea amploarea fenomenului la fața locului și pentru a întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor.

În județul Buzău, fenomenul de secetă pedologică este accentuat. Specialiștii spun că este mare nevoie de apă, deficitul din sol fiind de peste 80% în unele zone ale județului unde, în trecut, fermierii înregistrau producții record la cereale. Este vorba despre comunele Padina, Pogoanele și Smeeni.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, a explicat, pentru sansanews.ro, că județul este practic împărțit în trei zone, în funcție de gradul de afectare din cauza lipsei precipitațiilor.