Actualitate

ATENȚIE! LA BUZĂU, AVEM TRANSMITERE COMUNITARĂ! Ce înseamnă, cum apare, de ce trebuie să ne ferim!

După o lungă perioadă cu 2-3 cazuri de COVID-19 pe zi, ori chiar mai puțin de atât, județul a ajuns să înregistreze, duminică 14 iunie, cel mai mare număr de îmbolnăviri în decurs de 24 de ore, de la debutul pandemiei. Sunt 32 de noi confirmări iar Buzăul este astăzi în situația de a se confrunta cu fenomenul transmiterii comunitare a coronavirusului. Este printre județele cu cele mai multe cazuri confirmate într-o zi. De pildă, duminică doar județele Brașov, Brăila și municipiul București au înregistrat peste 30 de cazuri de coronavirus, la fel ca și Buzăul.

Buzăul se confruntă cu transmiterea comunitară a coronavirusului. Ce riscuri sunt

Problema și mai mare în acest moment este faptul că noile cazuri nu sunt din rândul persoanelor venite din străinătate ori din rândul contacților unui individ contaminat, ci transmiterea se realizează de oriunde, fără a mai avea vreun control ori vreo bănuială că virusul a venit de undeva anume. În acest moment, ne putem îmbolnăvi de pe stradă, din magazine, din mijloacele de transport în comun ori din cabinetele medicilor unde putem ajunge pentru orice altă problemă, alta decât COVID.
Vorbim despre ceea ce se cheamă transmitere comunitară, fenomenul cel mai greu de controlat și cel mai periculos în pandemia de coronavirus. Atunci când avem transmitere comunitară, există riscul supraaglomerării sistemului medical și al infectării unui număr important de cadre medicale, situație care ar fi extrem de greu de gestionat, la Buzău.

25 de bolnavi raportați duminică nu știu de unde au luat coronavirusul


Analizând raportarea de duminică a autorităților, observăm că din cele 32 de cazuri noi de coronavirus, cinci sunt cadre medicale, două sunt persoane care au luat boala după ce au intrat în contact cu cineva diagnosticat deja cu COVID-19 iar restul de 25 de bolnavi nu figurează ca fiind contact al vreunui infectat. Sunt practic, persoane, care au început să se simtă rău și care s-au prezentat la spital, unde au fost testate, iar rezultatele au arătat că sunt infectați. De unde au luat coronavirusul? Nimeni nu poate ști .
Așadar, problema transmiterii intracomunitare e deja realitate, astăzi, la Buzău. Virusul e luat de la un cetățean la celălalt, de oriune, atâta vreme cât nu sunt respectate regulile. Contractezi boala de la oameni care probabil nici nu știu că sunt bolnavi, care nu au simptome sau le au într-o măsură foarte mică. Și, cu cât populația va continua să ignore regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului, cu atât infecția se va răspândi și mai mult.

Avem transmitere comunitară. Ce facem?

Ce trebuie să facem? Este imperios necesar să limităm contactul unii cu ceilalți, mai ales cu persoanele bolnave și vârstnice, care sunt cele mai vulnerabile în fața bolii.
Să purtăm mască de protecție, să respectăm regulile de distanțare fizică, de igienă, să ne izolăm imediat cum apar semne de boală.
E esențial să oprim răspîndirea comunitară pentru că într-o asemenea etapă, pe care o credeam depășită, lupta începe să se ducă în spitale. Vorbim despre o transmitere cu un număr mare de cazuri, într-un timp scurt, care afectează anumite grupuri sau comunități și este provocată de anumiți transmițători ai bolii, pe care fie nu reușim să-i identificăm, fie îi identificăm foarte târziu.
”Transmiterea comunitară înseamnă că nu mai contează dacă ai fost în contact cu cineva care e pozitiv, nu mai contează dacă ai fost în contact cu cineva care a venit din Spania, Grecia, Italia, Franța. Boala a început să se transmită deja de la persoană la persoană. Contacții nu au știut că au fost contacți”, afirma recent managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, Emilian Ioan Imbri.