Actualitate

Anunțul care le vizează pe toate femeile! Cea mai performantă investigație pentru depistarea cancerului de sân se va putea face gratuit în România

foto: Regina Maria

Cea mai modernă metodă de depistare a cancerului de sân, mamografia cu tomosinteză, va putea fi făcută gratuit și în țara noastră. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, cunoscut medic din județul Iași, potrivit căruia gratuitatea vizează toate statele membre ale UE și face parte din Planul de luptă împotriva cancerului, elaborat la nivelul Parlamentului European.

”Am reușit. Toate doamnele și domnișoarele vor beneficia gratuit de cea mai modernă metodă de depistare a cancerului de sân. Depistat precoce cancerul de sân e vindecabil. Planul de luptă împotriva cancerului pe care l-am elaborat în comisia BECA a Parlamentului European devine realitate. Până când legea Ciuhodaru (privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România) va fi adoptată toate femeile din România ar trebui să știe asta:

𝐓𝐨𝐦𝐨𝐬𝐢𝐧𝐭𝐞𝐳𝐚 𝐬â𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 (𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭ă ș𝐢 𝐜𝐚 𝐦𝐚𝐦𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐭𝐨𝐦𝐨𝐬𝐢𝐧𝐭𝐞𝐳ă):

1. Este cea mai modernă metodă de depistare și diagnostic a cancerului de sân.

2. Poate diagnostica acest tip de cancer în stadiile incipiente.

3. Această metodă de investigație imagistică este non-invazivă și nedureroasă.

4. Oferă imagini 3D (tridimensionale) prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului.

5. Va fi asigurată gratuit”, s scris europarlamentarul pe Facebook.

Pe lângă imaginile 3D, mamografia cu tomosinteză mai are și alte avantaje, cum ar fi faptul că doza de iradiere folosită este mai redusă în comparație cu celelalte tipuri de mamografii, dar și faptul că numărul rezultatelor fals pozitive este semnificativ mai scăzut.

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer care afectează femeile. Numai în Buzău, zeci de paciente au primit acest diagnostic în ultimii doi ani. Astfel, la Spitalul Județean de Urgență Buzău au fost diagnosticate 57 de paciente cu cancer de sân în cursul anului trecut, iar alte 69 de paciente au primit același diagnostic în 2021.

Diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer face ca boala să fie vindecabilă, iar rata de supraviețuire să fie de 100%.