Actualitate

Anunțul momentului cu privire la zăcămintele de gaze naturale de la Caragele!

foto: economica.net

Moment de o importanță majoră pentru țara noastră a fost marcat astăzi: a început extragerea gazelor naturale din zona Mării Negre și introducerea lor în sistemul energetic. Este vorba despre primul proiect de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre din ultimii 30 de ani. Pentru acest an este estimată o producție de o jumătate de miliard de metri cubi de gaz.

“Participăm la un eveniment istoric. Este un moment istoric pentru industria energetică din România. Începerea producţiei de gaze în cadrul Proiectului de dezvoltare Gaze Naturale Midia este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, aşa cum s-a specificat în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta primele cantităţi de gaze au fost deja introduse în piaţa autohtonă. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice, într-un moment de cotitură şi în contextul în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie. Faptul că acest proiect va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an înseamnă că vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În curând, gazelor exploatate din zona mării li se vor adăuga și cele din zăcământul de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 ani în țara noastră. Sunt proiecte vitale, prin care se urmărește independența energetică a României față de importurile de gaze.

„Noua lege off-shore vine să deblocheze investiții vitale ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră și zăcământul valoros de la Caragele, județul Buzău, practic cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 ani în România. Stabilitatea legislativă este completată de susținerea adecvată de către Guvern a proiectelor strategice de infrastructură de gaze naturale”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Potrivit prospecțiunilor, la Caragele ar fi un zăcământ de gaze de peste 30 de miliarde de metri cubi.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în 2024, va începe exploatarea zăcământului de gaze naturale din județul Buzău, cel mai mare descoperit în România, în ultimele decenii.

De altfel, în ultimele luni senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu a făcut mai multe demersuri, inclusiv interpelări, susținând necesitatea ca zăcămintele de la Caragele să fie exploatate cât mai curând.

Potrivit parlamentarului buzoian, informațiile transmise de Ministerul Energiei relevă că zăcământul de mare adâncime este aproape triplu față de ceea ce este la suprafață.

”În cifre absolute, adună zăcămintele estimate a fi în zona Mării Negre. Împreună, cele două ar putea asigura independența energetică a României pentru aproximativ 20 de ani, fără probleme. În plus, pentru Buzău gazele de la Caragele înseamnă locuri de muncă. Romgaz a anunțat deja o investiție serioasă la Buzău, unde va deschide o sucursală ce va avea peste 360 de angajați, ceea ce este, până la urmă, un lucru îmbucurător pentru PIB-ul județului”, spunea, în primăvară, senatorul PNL Buzău Vlad Pufu.