Actualitate

Buzăul, aproape de a scăpa de virusul care a adus pierderi însemnate crescătorilor de animale

Județul Buzău este la un pas de a scăpa de amenințarea pestei porcine africane în gospodării. După luni bune în care virusul a ucis animalele din ferme dar și din gospodăriile buzoienilor, medicii sanitari-veterinari sunt pe cale de a închide și ultimul focar de pestă porcină africană activ în județ. Este vorba despre un focar din Smeeni.

„ La această dată, pesta porcină africană evoluează la nivelul județului Buzău într-o singură localitate – Smeeni, la nivelul unei exploatații non-profesionale, deci la această dată este activ un singur focar care, probabil, va fi stins în primele șapte zile ale lunii iulie. Din datele pe care le avem din teren, sunt premise de a fi stins și acest focar, fiind efectuate examenele clinice tuturor porcilor din exploatațiile non-profesionale de pe raza localității cu rezultate negative, deci avem premisele închiderii și acestui focar de pestă porcină”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSV Buzău, Iulian Moca.

Reamintim că, în luna martie, Buzăul avea 12 focare active, ocupând primul loc pe țară privind cazurile de pestă porcină africană, potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Sursă foto: Revista specialiștilor în zootehnie