Actualitate

Premieră la Buzău! Așa ceva nu s-a mai făcut de peste 30 de ani

Astăzi a fost inaugurat primul pod rutier ridicat de la zero pe un drum național din județul Buzău în ultimii 30 de ani. Este vorba despre podul de la Cislău, de pe DN 10, a cărui construcție a început în noiembrie 2020 și pe care de azi se poate circula pe ambele sensuri, după ce la sfârșitul lunii mai a fost deschis pe un singur fir.

Mai multe convoaie de camioane au circulat în aceste zile cu viteze reduse pe pod, pentru a testa rezistența acestuia. Maşinile de marfă intră pe pod, opresc în poziţiile prevăzute în schemele de încărcare, după care continuă să se deplaseze, tot cu viteză redusă. Azi, momentul inaugurării a fost salutat de șoferii mașinilor de mare tonaj, care au claxonat îndelung.

Construcția podului a venit ca o necesitate, după ce vechiul pod s-a degradat. Un proiect susținut de liberalii buzoieni încă de acum 10 ani, dar care a devenit una dintre temele campaniei electorale din alegerile parlamentare din 2020 și care, la nici doi ani de la momentul respectiv, a devenit realitate.

„Ceea ce vedem astăzi aici este încă o etapă în aducerea acestui drum DN 10 spre normalitate. Este o dovadă că atunci când oamenii sunt serioși toți, se pot întâmpla lucruri bune. E un exemplu de cum pot fi făcute lucrurile coerent și împreună. Este o promisiune curajoasă de campanie a PNL Buzău. Am promis că se va face în termenul stabilit prin proiectare. Lucrarea a fost finalizată de DRDP București, iar DRDP Buzău va reveni cu sarcina și obligația că va continua cu astfel de lucrări”, a declarat astăzi, la inaugurare, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, care este în același timp și vicepreședinte al PNL Buzău.


Podul de la Cislău are o lungime de 140 de metri și o lățime de 11,6 metri, din care 8 metri parte carosabilă.

„Eu îl consider un moment de normalitate, o investiție a Ministerului Transporturilor prin direcțiile specializate care se ocupă de drumuri naționale și europene. Dacă tot e la modă să vorbim despre poduri, la o evaluare pe care Consiliul Județean a făcut-o pe drumurile județene, să știți că 60% dintre poduri au ieșit din garanție. Trebuie un proiect neapărat să putem reabilita aceste poduri pentru că altfel riscăm să se întâmple ce s-a întâmplat și în alte zone. În rest, vreau să felicit constructorul, a lucrat în termen, chiar dacă a fost pandemie, au fost precipitații și albia râului Bâsca a depășit normalitatea și faptul că peste 90% dintre materiale au fost din Buzău, iar firma este recunoscută, tot din Buzău, face lucrări de calitate”, a spus și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.