Actualitate POLITICĂ

Anunțul oficial care confirmă că alte două comune vor avea rețele de gaze naturale

sursa foto: bursa.ro

Încă două proiecte de investiții pentru înființarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale în județul Buzău, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării. Este vorba despre comuna Tisău, cu un proiect în valoare de 30,9 milioane de lei, și de Vadu Pașii, care va primi 50,8 milioane de lei. Sunt două investiții mult așteptate de comunitățile rurale, iar acestea se adaugă altor două proiecte, la Săgeata și Poșta Câlnău, aprobate anterior.

De altfel, momentul anunțului făcut astăzi de Ministerul Dezvoltării a fost anticipat încă de săptămâna trecută de deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu. Invitat la Focus TV, acesta a declarat că se așteaptă ca începutul acestei săptămâni să aducă veștile bune pentru comunitățile din Vadu Pașii și Tisău, mai ales că proiectele îndeplineau toate cerințele.

“Din județul Buzău mai sunt încă două localități, Tisău și Vadu Pașii, care, la fel, sunt preluate din POIM. Aceste proiecte care au fost selectate săptămâna trecută de Ministerul Dezvoltării sunt proiecte care au fost depuse în decembrie 2020, în cadrul programului Operațional Infrastructură Mare. N-au mai fost bani acolo și au fost transferate în acest Program Național de Investiții Anghel Saligny, care a fost, de altfel, suplimentat cu o sumă de 10 miliarde”, a declarat, săptămâna trecută, deputatul PNL Gabriel Avrămescu, la Focus TV.

În total, Ministerul Dezvoltării a anunțat azi 31 de proiecte noi de investiții pentru rețelele de gaze naturale. Iar contractele urmează să fie semnate în curând.  

Încă 31 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 1.412.910.307,88 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării. Acestea se alătură celor 73 de proiecte aprobate deja și care fac parte din categoria celor 104 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM. În urma deciziei de astăzi, autoritățile publice locale vizate vor semna contractele de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Astfel, poate fi demarată procedura de achiziție publică și, ulterior acesteia, pot fi demarate lucrările de construcții”, transmite Ministerul Dezvoltării.

Proiectul de la Tisău presupune înființarea unui sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale pentru satele Izvoru, Grăjdana, Haleș, Pădureni, Strezeni, Tisău și Valea Salciilor. La Vadu Pașii, gazele vor fi introduse în satele Băjani, Focșănei, Gura Câlnăului, Scurtești, Stâncești și Vadu Pașii.

Lista cu toate cele 31 de proiecte aprobate astăzi poate fi consultată AICI.