Actualitate

(FOTO) Sunt sau nu vestigii arheologice? Ce au scos la iveală săpăturile din centrul Buzăului

Lucrările de refacere a centrului municipiului Buzău au atras atenția buzoienilor care au ieșit la plimbare, zilele acestea. Utilajele care lucrează în prezent pe Platoul Dacia și pe străzile din jur, incluse în proiectul de reabilitare a zonei centrale, au scos din pământ grămezi întregi de cărămizi și urme ale unor construcții. Lucru care i-a dus pe buzoieni cu gândul la scoaterea la lumină a unor vestigii arheologice.

Reprezentanții Muzeului Județean au clarificat situația. Nu este vorba despre obiective cu valoare istorică, ci doar de rămășițele distrugerilor realizate în perioada comunismului, când tot ce era construit în zona Aleii Trandafirilor a fost pus la pământ pentru a putea fi ridicate blocuri și a fi realizate străzi.

“Au fost identificate structuri de locuire din perioada interbelică, deci nu sunt mai vechi, cele mai vechi sunt din perioada interbelică- începutul sec. XX. Sunt fundații de locuințe de negustori, dintre care unele aveau beciuri care au fost distruse din vechime, pentru că beciurile erau umplute cu ciment, fier, moloz. Distrugerile masive au fost efectuate în perioada comunistă, deci nu avem ce recupera. Zona a fost distrusă în perioada de sistematizare. Acum se sapă în vechile distrugeri din interbelic și perioada comunistă”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Astfel, nefiind descoperite rămășițe cu o valoare arheologică, lucrările de reabilitare a centrului vechi vor continua, inclusiv săpăturile de mare adâncime.

“Proiectul prevede săpături de o anumite adâncime. Se vor mai face două excavări de mari dimensiuni în acea zonă și atunci probabil vom reuși să ajungem și la alte concluzii.”