Actualitate

Apare vaccin împotriva pestei porcine africane? Boala a făcut ravagii în Buzău și a decimat populația de suine

După șase ani în care fermierii și gospodarii din România s-au luptat cu virusul care a decimat porcii, vine în sfârșit o veste bună: a fost creat un vaccin împotriva pestei porcine africane. Acesta este folosit, deocamdată, doar în Vietman, unde autoritățile au autorizat utilizarea comercială a două tipuri de vaccinuri împotriva PPA. Sunt primele vaccinuri din lume împotriva acestei boli, iar studiile au arătat o eficacitate de aproximativ 95%. Ar putea dura însă până ce un vaccin să fie aprobat pentru a fi folosit și în țările membre ale UE și, implicit, în țara noastră. Chiar și așa, este o veste bună, în condițiile în care această boală nu poate fi prevenită, iar singura soluție o reprezintă euthanasierea animalelor infectate.

În țara noastră, de la apariția primului caz de PPA, în anul 2017, până în mai anul curent, au fost semnalate mii de cazuri și au fost sacrificate milioane de animale.

Numai în județul Buzău, numărul animalelor din ferme a scăzut la jumătate, iar una din două familii a renunțat la creșterea porcilor în gospodărie. Peste 83 de mii de animale au fost ucise de pesta porcină de la apariția primului focar în județ.

În momentul de față, în județul Buzău nu mai există niciun focar de pestă porcină la nivelul exploatațiilor. Sunt, în schimb, 178 de cazuri de pestă porcină la porcii mistreți.