Actualitate

Apartamentele din blocurile ANL vor fi dotate cu centrale proprii. Lucrările s-ar putea încheia până la finele anului

În doar câteva luni, toate apartamentele din blocurile ANL din municipiul Buzău vor avea centrală termică proprie. Este o măsură pe care au luat-o autoritățile locale cu scopul de a reduce pierderile înregistrate în fiecare sezon rece.

Locuințele din blocurile ANL din municipiul Buzău au rămas racordate la sistemul centralizat de încălzire. În ultimii ani, însă, regia de termoficare a pierdut mare parte din clienți. Astfel, s-a ajuns ca unele blocuri ANL să rămână izolate iar agentul termnic să fie livrat pe conducte de kilometri întregi numai pentru un singur bloc. Ceea ce înseamnă costuri mari pentru RAM Termo Verde.  Pentru a reduce cheltuielile, municipalitatea a decis să monteze câte o centrală termică în fiecare apartament și garsonieră ANL. În final, când toate locuințele vor avea sisteme proprii de încălzire, blocurile respective vor fi debranșate de la sistemul centralizat.

“Avem blocurile ANL la care se înregistrează pierderi pentru că sunt în 3 zone ale orașului. De exemplu, pe bulevardul 1 Decembrie 1918 ducem agentul termic vreo 3,5-4 km și deservim un singur bloc, ceea ce înseamnă un nivel crescut al pierderilor pe care le suportăm noi, toți buzoienii. Am luat măsura, pentru că este mult mai ieftin, să montăm câte o centrală în fiecare din acele apartamente. La toate blocurile ANL din Buzău vom monta centrale în fiecare apartament, după care se va debranșa tot blocul de la rețea”, a anunțat primarul Constantin Toma, la Focus Tv.

Lucrările sunt în plină desfășurare, deși suntem într-o perioadă în care agentul termic este furnizat non stop. Autoritățile spun că procedurile au fost demarate din timp dar din cauza birocrației s-a întârziat foarte mult.

“Sper ca până la sfârșitul anului să terminăm de montat centrale. Dar, trebuie spus că oamenii nu vor rămâne în frig. Doar în moemntul în care vom avea în tot blocul montate centrale, vom debranșa blocul. Noi am început din vară, dar birocrația este foarte mare. Am aprobat, am trecut prin Consiliul Local, a fost un câștigător, am încheiat contractual cu el și s-a apucat de treabă.”

În municipiul Buzău sunt 4 blocuri ANL construite în anii 2000 în cadrul programului de construire de locuințe pentru tineret destinate închirierii:
-Bloc 3B ANL bd-ul 1 Decembrie 1918, cu 45 de apartamente și garsoniere;
-Bloc 3A ANL, str. Sporturilor (zona Bazin Olimpic), cu 44 de apartamente și
garsoniere;
-Bloc D4A ANL, str. Gârlași, cu 16 apartamente și garsoniere;
-Bloc I17 ANL, str. Primăverii, Cartier Dorobanți 2, cu 16 apartamente și
garsoniere.

Încă din vara anului trecut, imediat după ce RAM Buzău a intrat în faliment, fiind înființată noua RAM Termo Verde, autoritățile au căutat soluții pentru ca blocurile ANL să dispună de propriile surse de încălzire, fără să mai depindă de sistemul centralizat. S-au făcut studii și au fost conturate două scenarii: dotarea imobilelor cu centrale termice de bloc sau montarea de centrale termice în fiecare locuință. În final, a reieșit că cel mai rentabil este montarea de surse proprii de încălzire în fiecare apartament sau garsonieră ANL. Valoarea investiției, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de consilierii municipali, ar urma să fie de circa 1,2 milioane lei.