Actualitate SĂNĂTATE

Apel către gravide să se vaccineze cât mai repede: ”Nu amânaţi vaccinarea până după naştere!” Ce spune un medic buzoian despre serul anti-COVID

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie face un nou apel către viitoarele mămici să se vaccineze cât mai repede împotriva Sars-Cov-2, precizând că vaccinul e sigur pentru gravidă şi făt. Efectele produse de Covid sunt mult mai grave decât reacțiile care pot apărea în urma administrării vaccinului, susțin specialiștii.

” Nu amânaţi vacinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu. Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2. Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook privind vaccinarea.

Din păcate, când vine vorba despre vaccin administrat în sarcină, femeile sunt foarte reticente drept dovadă că la Buzău, procentul de gravide vaccinate este unul foarte mic.

Medicul ginecolog Gigel David de la Maternitatea Buzău spune că, personal, crede că e bine ca și gravidele să se vaccineze anti-Covid:

„Punctul meu de vedere este că gravidele e bine să se vaccineze. Eu nu știu despre efecte adverse, n-am auzit să fie, nici la conferințe, pentru că discutăm despre ARN-ul mesager. Chiar și ieri au venit la cabinet gravide și le-am încurajat să se vaccineze. Majoritatea gravidelor nu sunt vaccinate când se prezintă la cabinet. (..) Dacă o femeie este, de exemplu, în primul trimestru de sarcină, dacă e în perioada de organo-geneză îi spun să mai aștepte câteva săptămâni, dacă este în ultimul trimestru iarăși e posibil să apară reacții inflamatorii și alergice. Dar, din punctul meu de vedere nu este contraindicată vaccinarea la gravide. ”

În România, numărul femeilor gravide care se vaccinează este foarte mic, incomparabil cu numărul femeilor din țările dezvoltate, care acceptă să se imunizeze. În țara noastră, vorbim despre o reticență crescută, și, din păcate, și de o slabă informare. Oamenii se tem de vaccin și nu înțeleg la ce riscuri sunt expuși în caz că iau virusul. Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt frecvente la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensiva neonatală.

Că gravidele nu vor să se vaccineze o spun și medicii din centrele de vaccinare unde foarte puține viitoare mămici ajung.

„Au venit gravide să se vaccineze, dar puține. Eu recomand ca femeile gravide să se vaccineze”, a declarat medicul de familie, Angela Mazdrag, care este și coordonator al unui centru de vaccinare din Buzău.