Actualitate

Apel lansat de conducerea RAM Termo Verde către buzoieni: “Plătiți-vă facturile, pentru a nu ajunge în situația Timișoarei”. RAM are de recuperat sume record de la clienți

Calorifere reci la Buzău

“Haideți să facem cu toții un efort. Plătiți-vă facturile pentru a nu ajunge în situația Timișoarei, ca în plină iarnă să nu mai putem furniza căldură și apă caldă.” Este apelul lansat de directorul societății de termoficare din Buzău, Giani Matei, în condițiile în care datoriile pe care le are de recuperat RAM Termo Verde de la buzoieni sunt de ordinul sutelor de mii de lei. Iar nivelul ar putea crește și mai mult iarna aceasta, ținând cont de scumpirea gigacaloriei.

La Buzău, societatea de termoficare a adunat numai într-un an de funcționare, facturi neplătite de către populație în valoare de 700 000 de lei. Sunt persoane care nu au plătit de luni bune niciun leu pentru apa caldă și căldura din locuințe, așa că nivelul sumelor de recuperat de către RAM a crescut. Iar situația s-ar putea agrava și mai mult în perioada următoare. Gigacaloria s-a scumpit, așa că facturile vor fi aproape duble față de cele de anul trecut iar buzoienii ar putea înregistra datorii și mai mari. Ceea ce pentru Ram Termo Verde va însemna venituri mai mici, dificultăți la plata gazelor și, implicit, un risc major de colaps.

„De când am început să furnizăm agent termic, de la 1 octombrie 2020, până acum avem circa 700 000 de lei neîncasați, din care 90% sunt de la populație, adică sunt persoane fizice care de când a început să funcționeze sistemul nu au achitat un leu. Suma va crește cu siguranță începând din noiembrie. Va fi lună plină de caldură și facturile vor fi mai mari cu 40% – 50%. Înțeleg să ai cazuri punctuale, o lună, două, trei, să nu poți plăti, a fost pandemie, lumea a pierdut locurile de muncă, au fost trimiși în somaj tehnic, am înțeles, trăim și noi într-o realitate pe care o vedem zi de zi. Dar să nu achiți de 1 an nicio factură, vorbim de rea voință”, a declarat pentru șansanews.ro directorul RAM Termo Verde, Giani Matei.

Pentru a nu se ajunge într-o situație fără ieșire, conducerea RAM Termo Verde face apel la populație să facă tot posibilul să achite facturile la căldură.

„Trebuie să facem un efort comun ca să ieșim din iarna asta, care este o iarnă cumplită. Se anunță și o prognoză meteo care spune că față de iarna trecută vom avea o iarnă cu viscol, cu frig mult mai puternic decât anul trecut, avem și porblema pe piața energiei și a gazului, prețuri extraordinar de mari. Dacă nu ne ajutăm reciproc, v-am spus, punem în pericol tot sistemul”.

În caz contrar, sistemul de termoficare s-ar putea bloca iar riscul de a nu mai putea furniza agent termic în plină iarnă ar fi major.

“Noi sperăm ca lumea să înțeleagă și să își achite datoriile la timp. În momentul în care nu își achiți lună de lună, ne crează nouă o problemă, adică o lipsă de lichidități. La rândul nostru, noi nu putem să ne achităm obligațiile față de principalii furnizori și există riscul ca furnizorul să rezilieze unilateral contractul, și în mijlocul iernii să căutăm soluții ca în Timișoara sau alte orașe mari, unde s-a întrerupt sistemul, se dă drumul două, trei zile. Să sperăm că nu ajungem la situația asta, dacă lumea înțelege să achite obligațiile, să sperăm că nu ajungem în situația asta limită”.

Buzoienii racordați la sistemul centralizat plătesc de luna aceasta circa 450 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată, față de 300 de lei cât au plătit iarna trecută.