Actualitate SĂNĂTATE

Mai bine de jumătate din Spitalul Județean va deservi suspecții și pacienții COVID. Ultimele măsuri dispuse de autorități pentru a face față tsunami-ului de infectări cu SARS-CoV-2

Noi măsuri dispuse de conducerea Spitalului Județean Buzău, pentru a face loc valului de  bolnavi de COVID, care au nevoie de internare, de supraveghere de specialitate, de tratament adecvat pentru a lupta cu boala și, în cele mai multe cazuri, de oxigen pentru a putea continua să respire.

Pentru că toate locurile din cel mai mare spital buzoian sunt ocupate nu de acum, ci de două săptămâni, iar paturile la Terapie Intensivă devin libere doar după ce un bolnav moare, dar și pentru că în curtea spitalului sunt atâtea salvări și mașini personale cu bolnavi care așteaptă, reprezentanții Spitalului Județean au luat decizia, marți, de a-i muta pe bolnavii de la Neurologie în secția de Cardiologie iar în spațiul rămas liber să fie adusă o anume categorie de bolnavi. Este vorba despre pacienți cărora testele rapide le ies negative, însă ei au semne clare că au avut sau că au încă infecția cu SARS CoV2. În acest spațiu, la Neurologie, pacienții ar urma să rămână până la ieșirea testului RT PCR, care va arăta clar dacă medicii au de-a face cu un bolnav infectat sau unul cu sechele COvid.

”La ultima analiză făcută la nivelul spitalului cu Comitetul Director și Comitetul Medical, s-a decis ca la etajul I să se mute Neurologia pe secția Cardiologie, pentru că pacienții internați nu mai sunt în număr mare, mă refer la  cronici sau programați. Sunt  doar urgențele, astfel putem să eliberăm Neurologia și să facem tampon pentru o categorie anume de bolnavi. Este vorba despre toți pacienții care vin la UPU cu afecțiuni pulmonare ridicate, cu dependență de oxigen, al căror test rapid iese negativ, dar din analize reiese fie că sunt pozitivi, fie negativi dar tocmai ce au trecut prin boală. Ei  vor fi internați la acest nivel,  până la așteptarea PCR-ului. Încercăm să mai luăm din UPU și să-i punem în această zonă. La momentul la care se vor pozitiva, se vor muta pe zonele pacienților pozitivi, respectiv etajele 2 și 4, Infecțioase și Pneumologie, iar dacă se negativează, vor fi redirecționați către alte secții”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

Pe de altă parte, directorul SJU anunță că în curând vor fi puse la dispoziția bolnavilor încă 10 paturi în secția de Dermato Venerice de pe Gârlași.

„Totodată, secția de Dermato-Venerice, din curte de  la Gârlași, respectiv 10 paturi, o să o punem la dispoziție pentru pacienți COVID cu stare medie, deoarece am făcut achiziție de concentratoare de oxigen de 10 litri, iar aceste concentratoare sperăm să ajungă joi sau vineri, astfel încât să mai dăm drumul la încă 10 paturi pentru pacienți COVID”

Odată ce vor fi amenajate toate aceste ultime paturi pe care le are în plan conducerea SJU, mai bine de jumătate din Spitalul Județean va ajunge să deservească pacienți COVID sau suspecți COVID, lucru care nu s-a întâmplat în nici un alt moment al pandemiei.

„Situația e foarte gravă, pentru că pacienții care au stat până acum acasă o săptămână sau două, ajung acum în stare deplorabilă. (..) Locurile pentru pacienți COVID sunt ocupate de 2 săptămâni, iar la ATI de la începutul pandemiei. Am ajuns la cele 17 locuri de la Terapie Intensivă în mod treptat, ultima suplinire făcând-o acum 2 săptămâni. În valurile 1, 2, 3 am avut 68 de locuri pe secțiile exterioare pentru COVID, acum am ajuns la 182 de locuri, care sunt și în acest moment depășite cu peste 60 de pacienți. Efectiv nu mai avem unde să punem pacienții COVID, mai ales că aproximativ 80% dintre pacienți care vin au afectare pulmonară mare, sunt dependenți de oxigen, deoarece, știm cu toții, stau până în ultimul moment ba de teama Covidului, ba că se tratează la domiciliu, și ajung într-o stare avansată de deteriorare, punându-și viața în pericol, ajungând până la deces.”