Actualitate Agricultura acum

APIA CERE RESTITUIREA SUBVENȚIILOR LA SUTE DE FERMIERI! Care sunt motivele

Au luat bani de la stat însă nu au respectat regulile impuse pentru primirea subvențiilor. Este cazul a sute de fermieri din Buzău care au fost sancționați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În total, la Buzău, este vorba despre 300 de agricultori care sunt nevoiți să restituie un anumit procent din sumele încasate. Potrivit directorului APIA Buzău, Claudia Stelea, cei mai mulți sunt cei care nu îngrijesc corespunzător suprafețele de pajiști permanente. În plus, s-a constatat că, deși legea interzice, mulți încă își incendiază intenționat aceste suprafețe.

” Chiar dacă numărul fermierilor sancționați sau respinși de la plată a scăzut,  există totuși și astfel de situații. Avem peste 200 de fermieri sancționați ca urmare a rezultatelor controalelor de pe teren, sancțiunile fiind aplicate din cauza normelor de ecocondiționalitate, și aici ne referim, în special, la suprafețele de pajiști permanente neîntreținute, unde nu au fost efectuate lucrările minime de întreținere și chiar pentru nerespectarea condiției incendierii miriștilor și a pajiștilor”, a spus Claudia Stelea.

De asemenea, alți o sută de fermieri au fost sancționați în urma verificărilor administrative. Este vorba fie despre supradeclarării unor suprafețe de pământ, a lipsei unor documente sau neîndeplinirii condiției obligatorii de fermier activ.

”Sancțiunile pentru ecocondiționalitate se aplică progresiv, se ține cont și de amploare și repetiție și în final de intenție, abia atunci se ajunge la o sancțiune de 100%. Însă, chiar dacă este progresiv, la prima abatere fiind doar un procent de 5%, reducerea se aplică pentru toate schemele pentru care fermierul a solicitat sprijin și atunci normal că sumele pot fi substanțial reduse”, a spus Claudia Stelea.

În aceste situații se constituie debite, urmând ca sumele să fie recuperate de la agricultori de către reprezentanții APIA.