Actualitate Agricultura acum

APICULTORII, ÎNGENUNCHIAȚI DE PROBLEME! Tinerii renunță. Cei care rămân prevăd un viitor sumbru pentru apicultură

Producția de miere, compromisă în 2020. Apicultorii au fost îngenunchiați de valul de probleme cu care s-au confruntat anul acesta. Cei mai tineri dintre crescătorii de albine au renunțat la această îndeletnicire, iar cei care au rămas fideli prevăd un viitor sumbru pentru apicultură. Apicultorii cu experiență spun chiar că, în câțiva ani, se va ajunge ca apicultura să fie practicată doar de hobby și nu la nivel profesional.

La fel ca și plantele au avut de suferit în acest an, atipic din punct de vedere meteorologic, și albinele. Populația din coloniile de albine a fost drastic diminuată, iar albinele au intrat în iarnă slăbite, fiind nevoie de hrană suplimentară care a însemnat cheltuieli în plus pentru apicultori.

„Apicultura în zona de SE a României a fost în consonanță cu toată agricultura. Practic a fost calamitată. Dacă colonia de albine trebuie să-și asigure propria hrană plus un surplus pentru apicultori, anul acesta nici propria hrană nu au reușit să și-p producă. Producția de miere a fost foarte mică și în zone izolate. Pierderea ce mai importantă o reprezintă puterea coloniilor de albine. Familiile de albine nu s-au mai putut dezvoltat. Anul acesta am avut colonii subdimensionate. Dacă în trecut, avem colonii cu 30.000-40.000 de indivizi, anul acesta s-a mers cu 20.000. Scăderea este dramatică, aproape la jumătate. Albinele nu și-au produs nici hrană. Acum se intervine cu turte, o hrană solidă. Practic avem grijă să nu ne moară. Un kilogram de turte costă între 5 lei și 8 lei. O colonie de albine are nevoie între 12 și 15 kilograme de turte pentru a ajunge în luna aprilie. Deci efortul apicultorilor este foarte mare”, a explicat Dragoș Gavrilă, apicultor.

Concurența neloială din supermarket

Dezamăgirea apicultorilor vine la momentul comercializării. Producătorii spun că ei nu pot concura cu marile magazine care au produse apicole la prețuri foarte mici, fiind aduse din import. Diferența de prețurile practicate de producător și marile magazine s-a adâncit și mai mult în perioada sărbătorilor, când sunt practicate și tot felul de promoții.

”Aici e drama apiculturii românești. Prețul mierii este făcut de marile magazine care aduc miere din țări exotice, din țări din Africa, la niște prețuri cu care noi nu putem concura. Cred că în câțiva ani apicultura nu va mai fi o apicultură de profesioniști, va fi o apicultură de weekend. De exemplu, noi dăm un kilogram de miere polifloră cu 25 de lei, iar cea de salcâm cu 40 de lei. Marile magazine vând cu 10% mai puțin. Se urmărește să fim distruși. În ultimele zile au fost campanii care au avut miere la prețuri aproape de prețul unui kilogram de zahăr. Nu putem concura cu așa ceva”, a explicat Dragoș Gavrilă.

În fața valului de probleme, tinerii renunță la apicultură

Situația în care a ajuns apicultura românească i-a determinat pe unii apicultori să renunțe la creșterea albinelor. Este vorba despre cei mai tineri care nu mai văd un viitor în acest domeniu.

”Sunt apicultori care renunță. Sunt oameni la 30 de ani care au preferat să plece în străinătate. Încet, încet media de vârstă a apicultorilor va crește. Se ajunge la 50 plus. Tinerii nu mai vin pentru că apicultura nu le mai asigură un viitor”, a punctat Dragoș Gavrilă.

Pentru a-i susține, statul a acordat și apicultorilor un ajutor de minimis în valoare de 25 de lei pentru o colonie de albine. Banii au fost folosiți, în general, pentru a fi asigurată hrana albinelor pentru sezonul rece.