Actualitate

CINE ESTE PRIMUL BUZOIAN CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU EXECUTARE PENTRU INFRACȚIUNEA DE ZĂDĂRNICIRE A COMBATERII BOLILOR

Un bărbat din localitatea buzoiană Grebănu a fost condamnat la un an de închisoare cu executare după ce în luna aprilie 2020 a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, unde aştepta rezultatul testului pentru Covid 19. Este primul român condamnat la închisoare cu executare de către o instanță din România pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Sentința nu este însă definitivă, ea putând fi atacă cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare.

Dar, cine este buzoianul?

Primul român condamnat la închisoare cu executare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor se numește Matei Strugurel și are domiciliul, în acte, în localitatea Grebănu. Înainte, a trăit la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională din Rm.Sărat, unitate pe care a părăsit-o în anul 2005.

Oamenii din Grebănu nu prea l-au văzut pe Strugurel pe acolo, în ultima vreme:  

”Nu știu prea multe despre el. Nu prea stătea pe aici. A fost la CITO, la Rm. Sărat și după ce l-au dat afară de acolo și-a făcut mutația la Grebănu. Tatăl lui are o casă care este așa cum este.., dar el nu a stat niciodată aici. Dacă venea o dată sau de două ori pe an la Grebănu, dar nu stătea” a declarat pentru șansanews.ro, primarul comunei Grebănu, Stanciu Gheorghe.

Localnicii spun că bărbatul și-ar petrece cel mai mult timp în trenuri, unde fie cerșește, fie încearcă să vândă diverse obiecte.

Matei Strugurel de 36 de ani fusese  internat pe 19 aprilie în secția de Boli Infecțioase  a Spitalului Județean Buzău. Fusese diagnosticat cu TBC, însă pentru că tușea foarte rău, medicii au decis să-i facă și test pentru coronavirus. Până la venirea rezultatelor, cadrele medicale l-au izolat pe pacient în modulul  din curtea secției de Boli Infecțioase. La o zi de la internare, buzoianul a decis însă să fugă. Bărbatul a înșelat vigilența cadrelor medicale dar și a agenților de pază de la intrarea în spital și dus a fost. Polițiștii au fost alertați de personalul spitalului, iar în urma căutărilor, fugarul a fost descoperit trei ore mai târziu într-un tren cu care spera să ajungă acasă, la Grebănu. Oamenii legii l-au ridicat din tren și l-au reinternat în secția de Boli Infecțioase pentru a primi tratament pentru TBC. Ulterior, a venit și rezultatul testului pentru coronavirus care a fost negativ.

Fugarul s-a ales însă cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii au trimis doarul instanței de judecată. Zilele trecute, magistrații Judecătoriei Buzău au pronunțat prima soluție în acest dosar. Buzoianul a fost condamnat la un an de închisoare cu executare. Soluția nu este însă definitivă ci poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.