Actualitate

Arbori căzuți pe șosea și pe case, acoperișuri smulse, la Padina. Efectele furtunii se resimt și astăzi

O furtună extrem de puternică s-a abătut, seara trecută, asupra localității Padina. A plouat și a bătut vântul ca niciodată, astfel că acoperișurile unor case au fost smulse și puse la pământ, la fel și mai mulți arbori.

Seara trecută, cerul s-a înnorat brusc la Padina și dintr-o dată natura s-a dezlănțuit așa cum nici bătrânii satului nu au mai văzut vreodată. A plouat torențial iar ploaia a fost însoțită de rafale puternice de vânt, care au măturat totul în cale.

“Ploaia a căzut cam jumătate de oră, cred că au venit între 50- 60 l apă/ mp, în funcție de zone. A bătut vântul cu putere, aici a fost problema. A bătut vântul foarte tare, apa multă a îngreunat pomii și i-a mai rupt, i-a mai doborât. Furtună din aceasta nu a mai fost în Padina, toată lumea spune. Au fost de-a lungul anilor și furtuni, dar nu așa. A fost de intensitate mare, vântul acesta a sporit pericolul. Vântul nu bătea dintr-o singură parte cum bate de regulă la noi crivățul, se schimba sensul, direcția, forța, și de aici au apărut problemele. A fost genul acela de ploaie care este cu apă multă într-o perioadă scurtă de timp. Curgea așa, o perdea de apă”, povestește primarul Ionel Chiriță.

Pe timpul furtunii, localitatea a fost măturată de la un capăt la altul. Mai mulți copaci au fost rupți, alții au fost doborâți pe stradă sau chiar peste o casă, în timp ce cablurile electrice au fost învârtite și rupte peste tot. Mai mult, acoperișurile unor locuințe au fost luate de vânt. Autoritățile locale și echipaje de la ISU Buzău au intervenit pentru a înlătura copacii căzuți pe șosea și pe o casă. A fost nevoie și de intervenția echipelor furnizorului de electricitate, pentru că furtuna a distrus cablurile și a lăsat comuna în beznă.

Sursa video Fb/ Meteo Buzau Original

“Pagubele se rezumă la pomi rupți, vârfuri sau pomi întregi, pomi fructiferi, au fost și niște acoperișuri rupte, smulse, unele mai vechi, altele care n-au fost prinse bine și niște cabluri trase de la Electrica sau de la telefonie. Încă se mai lucrează, mai avem și noi niște reparații la sistemul de iluminat public, acolo este firma de mentenanță, noi am dat și o mână de ajutor aseară imediat și cei de la ISU, militarii care sunt aici și cu echipa noastră am înlăturat pomi care ocupau străzile. S-a întrerupt curentul, dar a fost operativă echipa și a fost bine. Ce a rămas nerezolvat, a fost iluminatul public, în anumite zone a rămas să fie reparat, unde au fost rupte firele.“

Doar o minune a făcut ca nicio persoană să nu aibă de suferit.

În continuare este risc de astfel de fenomene meteo extreme. Județul Buzău se află până mâine dimineață sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. În plus, zona de munte este colorată în portocaliu, fiind așteptatecantități de apă de peste 40…60 l/mp.

Etichete