O ciupercă asiatică a măcinat, rând pe rând, mii de arbori din pădurea Crâng. În fața bolii care s-a răspândit extrem de rapid și care a cuprins zeci de hectare din cel mai mare parc la municipiului, specialiștii nu au avut decât o soluție: să taie toți arborii uscați. De la primul copac pus la pământ au trecut patru ani, timp în care s-au defrișat 18 hectare de pădure. Din păcate, în locul copacilor doborâți nu a fost plantat nici măcar unul singur, lucru care pentru specialiștii de la Direcția Silvică Buzău este firesc. În plus, tot reprezentanții Romsilva în teritoriu dau asigurări că extragerea ulmilor uscați va continua, doar că nu pot spune nimic nici despre câți arbori bolnavi vorbim și nici ce suprafață din Pădurea Crâng ocupă specia ulm. Cu alte cuvinte, se va tăia în continuare dar fără să avem o imagine clară a dezastrului.
Mormanele de arbori tăiați din apropierea aleilor îi îngrijorează pe buzoienii care obișnuiesc să se plimbe în parcul Crâng. Deși problema creată de ciuperca asiatică este cunoscută în spațiul public de aproape patru ani, oamenii au multe întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu pădurea Crâng dacă tăierile vor continua, fără să fie nimic plantat în loc.

O încercare de a explica această situație a avut chiar astăzi, când în fața jurnaliștilor au fost aduși, de prefectul Daniel Țiclea, mai mulți specialiști din cadrul Direcției Silvice Buzău și Garda Foresieră. Din păcate, răspunsurile nu au clarificat nici pe departe situația.
În primul rând nimeni nu a putut spune ce suprafață din pădurea Crâng este ocupată de special ulm. Se știe doar cât s-a tăiat.
”Prima partidă are 7 hectare, cea din spate 5 hectare, iar cealaltă 6 hectare”, explică unul dintre specialiștii din cadrul Direcției Silvice Buzău.
Nici când vine vorba despre plantarea altor arbori în locul celor tăiați, specialiștii Direcției Silvice Buzău nu pot spune prea multe. Mai întâi trebuie să ia la pas toate zonele defrișate și să vadă dacă natura îi ajută, iar pădurea se regenerează natural.

”Se face un control și acolo unde se identifică gol, adică nu sunt doi puieți viabili pe metrul pătrat, la tipul natural fundamental, intervenim. Dacă sunt doi puieți viabili pe metrul pătrat atunci nu plantăm. Nu avem de ce pentru că este regenerare naturală ”, a explicat directorului Direcției Silvice, Constantin Moiseanu.
Specialiștii au lămurit însă un singur lucru.
” Conform ciclului de dezvoltare , puieților din specia ulm ajung la nivelul arborilor pe care i-am tăiat în această perioadă cam în 120 de ani”, a explicat tot directorului Direcției Silvice, Constantin Moiseanu.
La rândul lui, prefectul Țiclea a făcut un anunț.
”Lucrările de toaletare, de extragere a uscăciunilor de ulm, vor continua”, a concluzionat Daniel Țiclea, prefectul Buzăului.
Doar că nu se știe cât sau în ce ritm. Și asta pentru că, la rândul lui, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, vrea să reia procedura de trecerea a pădurii Crâng în patrimoniul municipiului, iar dacă acest lucru va reuși atunci edilul are un alt plan.
”Cu siguranță, sper într-un timp foarte scurt, ca această pădure Crâng să fie transferată în patrimoniul municipiului Buzău și săptămâna viitoare vreau să ajung la viitorul ministru al Agriculturii pentru a iniția din nou proiectul de hotărâre de Guvern astfel să avem această pădure cât mai repede pentru a reuși să o băgăm în programul de finanțare a Uniunii Europene. Deci Planul de Redresare și Reziliență există și la acest capitol și vrem să profităm cât mai mult de acești bani care vin de la Uniunea Europeană. Probabil jumătate din pădure este uscată, nu mai putem să rămânen în această situație și împreună cu Romsilva vom realiza cel mai bun proiect posibil astfel înct această pădure să fie regenerată. E foarte important acest lucru în lupta aceasta împotriva schimbărilor climatice, iar noi suntem binecuvântați cu această pădure, dar din păcate noi am fost depășiți pentru faptul că nu de acum se usucă această pădure, se usucă de foarte mult timp și probabil Romsilva , în timp, putea să facă mult mai mult”,a spus Toma.
În concluzie, cel puțin până la finalul anului, tăierile din Crâng vor continua, iar după 1 ianuarie rămâne de văzut cine și ce va decide cu privire la plămânul verde al orașului.
si va aparea un cartier de vile cat de curand, nu??