Actualitate

Oul de prepeliță, alimentul-minune, grație căruia o familie din Berca a ajuns să se simtă mai bine, dar și să fie extrem de căutată. Rețetele inedite cu care Cornel Rogoz și-a cucerit clienții (FOTO&VIDEO)

Ouăle de prepeliță și-au câștigat reputația unui veritabil medicament-minune. Un aliment care aduce numai beneficii, care revigorează organismul, un aliment complet, care poate fi consumat de oricine, în orice moment al zilei. Singurul ou dietetic, oul de prepeliță este, de departe  o bombă de proteine, de vitamine și săruri minerale, cu mult mai valoros decât oricare altul.

Pornind de  la beneficiile pe care le are asupra organismului oul de prepeliță și de la dorința de a-și hrăni sănătos familia, dar mai ales nepoțeii,  un buzoian din Berca a pus pe picioare o mică afacere cu prepelițe. De la ideea de a crește câteva păsări pentru consumul propriu, bărbatul a ajuns să aibă acum 120 de prepelițe de la care ridică zilnic peste 100 de ouă. Încet, încet cu ajutorul rețelelor de socializare, bărbatul a ajuns să nu mai facă față cererilor. Sunt tot mai mulți cei care aleg să consume ouă de prepeliță, fie că este vorba despre persoane cu diverse afecțiuni, fie că părinții le cumpără pentru a le da copiilor, știut fiind faptul că acestea ajută la o bună dezvoltare a creierului.

”Am 120 de prepelițe ouătoare pe care le cresc la Berca, după toate standardele. Totul e pus la punct,  camera cu încălzire, temperatură constantă, gresie, ventilatoare, tot ce trebuie. Condiții standard. Nu am dezvoltat asta ca pe o afacere și nici nu vreau să mă dezvolt mai mult, cel puțin nu acum. Ideea a venit de la unul din băieții mei, care la rându-i are 2 copii. A zis ”hai să luăm o baterie cu 40-50 de prepelițe să le creștem strict pentru noi, pentru consum propriu.” Am ajuns să luăm 80, apoi am ajuns la 120. Inițial,  ouăle au fost doar pentru consum propriu, toți am ținut cure, adulții cu 240 de ouă, copiii cu 120 iar efectele au fost uimitoare. Apoi, am început să postez pe facebook și au început să apară cererile”, povestește Cornel Rogoz.

Buzoianul spune că a ajuns să aibă atâtea cereri cât nu le poate face față, însă încearcă, prin programări, să-și onoreze toate comenzile. Știe că mulți dintre cei care îi cer ouă de prepeliță sunt fie bolnavi și speră să se simtă bine în urma consumului acestui aliment, fie ouăle le sunt administrate copiilor, care îi sunt atât de dragi.

” La început vindeam strict prietenilor de familie ai copiilor, apoi când am început să postăm pe facebook a apărut cererea, dar neavând multe și netratând totul ca pe o afacere, sincer vă spun că în acest moment nu fac față solicitărilor și nici nu vreau să dezvolt afacerea”.

Nea Cornel vinde ouă proaspete de prepeliță, dar de ceva vreme la mare căutare sunt și  ouăle murate ori picante pe care le fac doamnele din familie. Sunt rețete luate de pe internet și experimentate atât de mult încât au ajuns să fie perfecte și la mare căutare.” Sunt foarte multe rețete. Încercăm tot felul de chestii.  Le luăm, le îmbunătățim. Avem ouă murate picante, cu ardei iute, avem ouă murate simple doar cu apă, oțet și sare, ouă făcute pentru copii în sfeclă, dar bătălia se dă pe ouăle murate picante. Rezistă 90 de zile în frigider”.

Crescător de prepelițe și consumator al ouălor  atât de complete și complexe ca aliment, Cornel Rogoz ne-a dezvăluit și cum pot fi consumate acestea, pentru a-și păstra toate proprietățile minune.

”   Eu  dimineață înainte să merg la ele, să le fac curat, să le dau apă curată, mâncare și să le mângâi, îmi fac un fresh în blender cu miere, cu lapte, pun și 5 ouă de prepeliță crude. Până după amiază la ora 14.00 nu-mi mai e foame. Nora mea îi face nepoțelului dimineață avocado cu ochiuri făcute în apă sau în tigaie specială fără ulei. Nici nu vrea să audă de oul de găină și e perfect sănătos. Acum 2 săptămâni mi-am făcut analizele, și doctorul s-a speriat. Arată ca ale unui om de 30 de ani. Nora mea avea o gastrită care o dispera toamna și primăvara, după cura de ouă de prepeliță adio, gastrită”, spune buzoianul.

Nea Cornel vinde o caserolă cu 24 de ouă de prepeliță cu 10 lei. Nu are atâtea cât să facă față cererii, dar nici nu vrea mai mult de atât. E un iubitor de păsări și de animale iar ce a pus pe picioare nu o consideră o afacere, ci un mod plăcut de a se menține în formă la pensie și de a-și hrăni sănătos familia și, atât cât poate, și pe cei care-i bat la poartă.

Faţă de oul de găină, cel de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multă vitamina B2 şi de şase ori mai multă mai multă vitamina B1.

Beneficii ouă de prepeliță

Reglează colesterolul din sânge – întrucât sunt bogate în colesterol bun, adică HDL, ouăle de prepeliță combat efectele colesterolului LDL. In cazul persoanelor cu colesterol deja mărit, se recomandă totuși consumul limitat de ouă, chiar dacă sunt de prepeliță.

Imbunătățesc vederea – conținutul mare de vitamina A din ouăle de prepeliță are un efect protector asupra ochilor. Această vitamină reduce degenerescența maculară și previne, totodată, cataracta.

Stimulează creșterea – la fel ca alte tipuri de ouă, și acestea conțin proteine din belșug, care sunt necesare pentru dezvoltarea țesuturilor musculare, a vaselor de sânge și a sistemului osos. De aceea, ouăle de prepeliță sunt recomandate și copiilor și adolescenților.

Previn/ ameliorează alergiile – ouăle de prepeliță sunt bogate in conținutul de proteină ovomucoidă, care acționează precum un antialergic natural. Așadar, persoanele care suferă de congestie nazală, rinoree sau alte simptome specifice reacțiilor alergice ar trebui să consume ouă de prepeliță.

Accelerează metabolismul – vitamina B, care se regăsește din belșug în aceste ouă, stimulează metabolismul, ajutându-te să îți menții greutatea.

Reduc riscul de pietre la vezica biliară – ouăle de prepeliță sunt benefice pentru vezica biliara, dar și pentru rinichi si ficat. Acestea împiedică formarea calculilor (“pietrelor”) la nivelul vezicii biliare datorită conținutului ridicat de lecitină, despre care se știe că are capacitatea de a “sparge” formațiunile de acest tip.

Reduc inflamația – ouăle de prepeliță conțin agenți antiinflamatori, care ajută în ameliorarea durerilor articulare, a tusei cronice sau a bronșitei.