Actualitate

Ard câmpurile la Cislău. Flăcările s-au extins până la litiera pădurii

Incendiile de vegetație, de neoprit la Buzău. În ciuda avertismentelor și sancțiunilor pe care știu că le-ar putea primi, proprietarii terenurilor din Buzău continuă să dea foc vegetației uscate pentru a-și curăța pământurile, chiar dacă acest lucru este interzis prin lege. Fenomenul este greu de controlat pentru că făptașii sunt greu de prins astfel că în fiecare zi ard sute de hectare. Doar în noaptea de luni spre marți au fost incendiate 700 de hectare, iar marți, la orele prânzului, pompierii au fost solicitați să intervină pentru un alt incendiu de proporții la Cislău.

„În acest moment pompierii buzoieni acționează pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifestă pe raza localității Cislău. Incendiul a pătruns în litiera pădurii din zonă, propagarea acestuia fiind limitată de către pompieri. În prezent la fața locului sunt angrenați 12 subofițeri, 1 ofițer și 1 maistru militar, ce mențin situația sub control”, a spus plt. Vlăduț Pârvu, purtător de cuvânt ISU Buzău.

Un alt incendiu de amploare a mistuit luni aproximativ 700 de hectare de vegetație uscată pe raza comunei Scorțoasa din județul Buzău. Focul a fost întreținut și de vântul care a bătut cu putere, județul fiind sub cod galben de vânt ceea ce a făcut ca flăcările să cuprinsă și o gospodărie dezafectată.

Pana acum, de la începutul lunii martie, pompierii buzoieni au gestionat în jur de 60 de intervenții la incendii de vegetație uscată, ce au însumat suprafețe de peste 2000 de hectare.

Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă, și poate avea efecte devastatoare, transmit pompierii buzoieni!

De curând, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că a decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei.

Etichete