Actualitate

ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ȘI VRANCEI, ÎN DOLIU DUPĂ CE UN CUNOSCUT PREOT ȘI PROFESOR A FOST RĂPUS DE CORONAVIRUS

E doliu în rândul preoților din Buzău și Vrancea după trecerea la cele sfinte a părintelui Manea Cristișor, cunoscut profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, de asemenea  slujitor la Parohia Broșteni din municipiul Buzău. În noaptea de 3 octombrie, preotul Manea Cristișor a trecut la cele veșnice, el fiind diagnosticat cu Covid 19, dar suferind și de alte afecțiuni.

Potrivit site-ului Arhipiscopiei Buzăului și Vrancei, slujba de prohodire a părintelui Manea Cristișor va avea loc marți, 6 octombrie, ora 11:00, în condiții speciale, în fața bisericii noi a Parohia Broșteni, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, în proximitatea căreia va fi înmormântat, respectiv lângă vechea biserică parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în care a slujit timp de aproape 4 decenii.

Preotul Manea Cristișor s-a născut în data de 27 mai 1938, în localitatea Râmniceni, județul Vrancea. A fost absolvent al primei serii a Seminarului nou-înființat de la Buzău, licențiat și absolvent al cursurilor de magister în Teologie, pedagog la Seminar, din 1964 până în 16 ianuarie 1968, când a fost numit profesor; în 1975, a făcut cursuri de specializare în Elveția, la Fribourg, iar în perioada 1976-1980, a funcționat ca inspector eparhial.

Între anii 1980-1990, a fost director al Seminarului Teologic din Buzău, continuând și desăvârșind lucrările de consolidare și restaurare a școlii, începute de predecesorul său, preotul Teofil Dumitrescu, după cutremurul din 1977, care s-au prelungit până în 1986.

În 1988, a organizat un eveniment deosebit în istoria Seminarului, și anume festivitățile de aniversare a 150 de ani de la înființarea acestuia, la care au participat vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, un mare număr de ierarhi, foști profesori și elevi ai școlii.

După anul 1990, a rămas în conștiința zecilor de generații de absolvenți ai Seminarului buzoian drept unul dintre profesorii de vocație autentică ai școlii în domeniul atât de vast al științelor teologice, reușind să îndrume și să formeze cu tact pedagogic, cu multă exigență și competență academică pe viitorii slujitori ai Sfintelor Altare, până în 2006, când s-a retras la pensie.