Actualitate

Asta ne mai trebuia! Se scumpește și apa. Cât vom plăti de anul viitor

Una caldă, alta rece pentru buzoieni. Apa potabilă nu se scumpește în această perioadă, așa cum se întâmplă în alte orașe din țară, ca urmare a creșterii tarifului la energia electrică folosită pentru pomparea apei în locuințe.  Dar, doar două luni apa va fi facturată la același preț ca în ultima perioadă.

Scumpirea apei potabile,la Buzău, este programată pentru începutul anului 2022, conform strategiei de tarifare aprobată încă din 2019.

În multe orașe din țară, furnizorii de apă au anunțat scumpiri de până la 25% la apa potabilă și canalizare, ca urmare a exploziei prețului energiei electrice. Și Compania de Apă Buzău este afectată de scumpirea energiei, dar, pentru moment, nu va umbla la prețul plătit de populație.

“În județul nostru, majoritatea surselor de apă sunt din foraje care necesită echipamente consumatoare de energie electrică. Ponderea energiei electrice în costul metrului cub de apă reprezenta înainte 10%, iar acum reprezintă 20%. Noi avem contractat în luna august, am prins totuși o perioadă bună în sensul că nu am fost în situația în care au fost colegi de-ai noștri din țară, de a contracta cu peste 1.000 lei/ MWh. Noi avem un contract cu un preț oarecum rezonabil, circa 500 de lei. Nu avem în intenție creșterea tarifului cauzată de această scumpire a energiei electrice. Vom reduce alte cheltuieli astfel încât să compensăm această creștere a tarifelor la energia electrică”, a declarat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.

Operatorul va încerca să compenseze cheltuielile suplimentare generate de scumpirea curentului prin alte măsuri.

“Pe lângă faptul că echilibrăm oarecum balanța cheltuielilor prin faptul că  am renunțat la anumite cheltuieli pentru a compensa aceste creșteri la energie electrică, noi intenționăm ca în 2022 să implementăm o serie de investiții în energie verde. Adică, intenționăm ca în apropierea marilor consumatori, adică la fronturile de captare a apei, la stațiile de epurare, în măsura în care avem suprafețe disponibile să instalăm panouri fotovoltaice, să ne asigurăm din aceste surse proprii consumurile de energie astfel încât să fie mai puțin resimțită creșterea tarifelor la energie. ”

Așadar, prețul apei potabile la Buzău rămâne deocamdată nemodificat. Dar nu pentru mult timp. Conform strategiei de tarifare a Companiei de Apă, aprobată încă din 2019, cu valabilitate până în 2025, inclusiv, la începutul fiecărui an prețul apei potabile și canalizării este majorat. Cu alte cuvinte, buzoienii vor plăti mai mult pentru aceste servicii de la începutul anului viitor, când se vor aplica cele mai mari majorări din această perioadă. Pentru 2022, sunt prevăzute majorări de circa 13% pentru apă, și de aproximativ 19% pentru canalizare.

La Buzău, în prezent prețul unui metru cub de apă este de 5,72 lei.