Actualitate

Atac al unui șacal într-o gospodărie din Pănătău! Ce pagube au provocat anul acesta sălbăticiunile în gospodăriile din județ

Animalele sălbatice au făcut ravagii anul acesta în gospodăriile din județul Buzău. Au fost mai multe atacuri ale urșilor, dar au existat și cazuri în care animale domestice au fost sfâșiate de lupi sau chiar de șacali. Cel puțin așa arată datele centralizate de Garda Forestieră Focșani, potrivit căreia în primele 6 luni ale acestui an, daunele provocate de atacul animalelor sălbatice s-au ridicat, numai în județul Buzău, la 88.000 de lei. Cele mai multe pagube au fost înregistrate de apicultori, stupii fiind ținta preferată a urșilor.

”Pe raza județului Buzău avem 50 de persoane păgubite. Au fost afectate de urs, de lup, dar avem și un caz unde animalele domestice au fost atacate de un șacal. Ca număr de animale domestice afectate avem  64 de familii de albine, o bovină, 8 suine, 89 de ovine și 31 caprine, cu o valoare totală a pagubelor de 88.000 de lei”, a declarat Toma Cristea de la Garda Forestieră Focșani.

Din cele 50 de atacuri ale sălbăticiunilor, 34 au fost ale urșilor, iar în 15 cazuri lupii au fost cei care au atacat animalele domestice. În ceea ce privește atacul șacalului, acesta a fost înregistrat pe raza comunei Pănătău, unde animalul, originar din Africa, dar aclimatizat în România de mai mulți ani, a sfâșiat o capră.

Situația se referă strict la daunele care au fost raportate de proprietari, care au urmat toți pașii legali pentru a putea primi despăgubiri. În realitate, numărul și valoarea pagubelor ar putea fi mult mai mare.

Cele mai mari bătăi de cap le-au dat însă buzoienilor urșii, despre care responsabilii de mediu spun că s-au înmulțit în ultimul an. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, în pădurile din județ trăiesc 1.133 de exemplare de urs, cu 125 mai multe față de anul trecut, când erau 1.008 exemplare. Detalii despre efectivele actualizate de animale sălbatice, care au fost numărate în județul Buzău, găsiți AICI.