Actualitate Social

(FOTO) Explicații în privința rampelor de gunoi amplasate lângă leagăne și tobogane. ”Mai bine desființăm spațiile de joacă!”

Primăria Buzău continuă investițiile în amenajarea de rampe de gunoi cu containere îngropate, soluție care asigură colectarea deșeurilor provenite din locuințele buzoienilor. Ofensiva instalării de noi astfel de rampe creează, însă, și nemulțumiri. Mai mulți cititori ne-au trimis, pe adresa redacției, fotografii care ilustrează alegerea neinspirată a amplasamentelor pentru containerele îngropate. În unele cazuri, acestea sunt la doi pași sau chiar lângă gardul împrejumitor al unor spații de joacă. Temerile părinților sunt că, odată date în folosință, aceste rampe vor deveni focare de infecție și o amenințare pentru sănătatea micuților care vor petrece timp în spațiile de joacă.

Primarul Constantin Toma a venit cu explicații în emisiunea Focus News de la Focus TV, în încercarea de a clarifica această situație. Edilul-șef a declarat că rampele rămân acolo unde au fost amplasate, dar există posibilitatea mutării sau chiar desființării locurilor de joacă din vecinătate. Primarul a explicat că existența multor rețele de utilitățo face extrem de dificilă identificarea unor amplasamente pentru platformele îngropate.

„Avem aviz de la Direcția de Sănătate Publică, m-ar fi executat până acum, dacă nu aveam! Credeți că eu dădeam drumul la autorizație de construire? Platformele îngropate asigură această protecție. Vreți să oprim, să nu mai ducă lumea gunoiul nicăieri? Am rezolvat! Sunt niște proiectanți care merg pe teren, acolo este cablul nu știu care, dincolo conducta de apă, dincolo conducta de canalizare. În acest hățiș subteran trebuie să încadreze această bucată, ghenele trebuie desființate, sunt o rușine. Platforme îngropate vor fi în tot orașul.”

Pe de altă parte, opoziția locatarilor a determinat, în unele cazuri, schimbarea amplasamentelor, dar acest lucru s-a făcut înaintea începerii lucrărilor de amenajare a platformelor.

Solicitați de redacția noastră, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au interpretat, pe lege, situațiile semnalate în privința distanței dintre containerele de gunoi și spațiile de joacă.

„Există o distanță specificată în normele noastre de siguranță, dar pentru geamurile locuințelor. Nu este specificat nimic de locurile de joacă. Platformele sunt îngropate, vor avea cartele, clăpițele se vor bloca, nu vor avea acces decât locatarii”, a declarat directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Pe de altă parte, în intervenția de la Focus TV, Constantin Toma i-a criticat pe buzoienii care nu colectează selectiv deșeurile, ceea ce a făcut ca municipiul Buzău să se regăsească pe locul 5 într-un top rușinos.

„Noi plătim enorm de mulți bani, penalizare pentru că nu colectăm selectiv gunoiul. Încercăm să nu fim ultimii în clasament, …, suntem locul 5 pe țară, stăm foarte prost dar mult mai bine decât ceilalți. Se va rezolva prin educație și amenzi, am împărțit orașul în 12, cu polițiști locali, încă nu am dat drumul la amenzile acelea mari, trebuie să dăm amenzi pentru cei care își bat joc de acest oraș și aruncă gunoiul peste tot. E pe bază de cartelă, cartela este la adulți, nu la copii, avem și camera video să colectăm deșeurile selectiv. La case se colectează mult mai bine selective și le mulțumesc!”

În ceea ce privește modul în care s-ar putea rezolva situația spațiilor de joacă aflate în vecinătatea rampelor de gunoi, primarul Toma a declarat că e posibilă inclusiv desființarea celor dintâi.

” Noi facem condiții pentru colectarea selectivă. Ori le mutăm, ori le desființăm de tot” Vorbesc foarte serios, platformele trebuie să rămână!”