Actualitate

Tot mai mulți, de la un an la altul! Câți urși trăiesc în pădurile Buzăului

Sursa foto FB/ APM Buzau

Numărul urșilor care trăiesc în pădurile Buzăului, în creștere semnificativă. În ultimul an, efectivele s-au majorat cu peste 100 de exemplare.

În primăvară, gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Buzău au monitorizat efectivele de animale sălbatice din speciile strict protejate de lege, precum urs brun, lup, râs și pisică sălbatică. Pe baza datelor colectate în această perioadă, Agenţia pentru Protecţia Mediului a realizat o situație care arată că în pădurile Buzăului trăiesc peste 1.000 de urși. Mai exact, au fost numărate 1.133 de exemplare, cu 125 mai multe față de anul trecut, când erau 1.008 exemplare.

Pe baza acestor cifre, Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a 3 urși, pentru a preveni atacurile în gospodăriile oamenilor. Până acum, a fost împușcat un singur exemplar, pe 25 mai, la Bisoca, după pagube însemnate provocate periodic sătenilor.

“Numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor şi atacurilor asupra populaţiei umane (numărul de prevenţie), repartizat pe unitățile administrativ- teritoriale din județul Buzău, este de 3 exemplare, din care:

1 exemplar – Comuna Bisoca,

1 exemplar – Comuna Topliceni

1 exemplar – comuna Pardoși.

Pot solicita derogare de la statutul de specie strict protejată, în vederea recoltării celor trei exemplare de urs brun, gestionarii fondurilor cinegetice cu care unităţile administrativ-teritoriale au încheiat contracte de permanenţă/intervenţie imediată, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021. Primul exemplar din specia urs a fost a recoltat în data de 25 mai a.c., în comuna Bisoca, de Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv Buzău, gestionarul Fondului Cinegetic 40 Vintilă Vodă, în urma monitorizării exemplarelor de urs care produc pagube în mod repetat în gospodăriile din comuna Bisoca.”, anunță APM Buzău.

Creșteri de efective se înregistrează și la celelalte specii protejate. Astfel, populația de lupi a crescut de la 265, anul trecut, la 353 în 2022, iar cea de râs de la 138 la 158. Și pisicile sălbatice s-au înmulțit, ajungând la 343 exemplare, de la 320.