Actualitate Agricultura acum

ATENȚIE! CE RĂU POT FACE PLOILE ABUNDENTE PLANTELOR? Sfaturi venite de la cercetători pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor (video)

Viticultura, legumicultura dar și culturile de cereale ce ar fi trebuit recoltate în această perioadă sunt în pericol din cauza ploilor abundente. Plantele sunt atacate de boli și dăunători a căror dezvoltare este favorizată de umiditatea crescută. În lipsa unor tratamente, producțiile ar putea fi grav afectate.

”Metaforic vorbind, este ca și când ai face injecție cu o seringă la întreg spitalul. Așa face un dăunător din acesta în cultură. Practic o plantă virozată transmite viroza la celelalte plante”, a spus Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Pentru salvarea culturilor, specialiștii spun că ar fi trebuit aplicate tratamente preventive. După apariția bolilor și dăunătorilor, tratamentele sunt mult mai greu de făcut, mai costisitoare și cu deprecieri masive ale producțiilor.

”Combaterea bine ar fi să se facă prin prevenire, prin tratamente de prevenție. Asta presupune să aplicăm înainte de apariția bolilor sau dăunătorilor produsul respectiv. Trebuie să știm care sunt condițiile favorabile de dezvoltarea bolilor și noi trebuie să știm când trebuie să prevenim să nu apară atacul.  După ce apare atacul, cheltuielile sunt mult mai mari și sigur cu depreciere masivă de producție”, a spus Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.