Actualitate Agricultura acum

Atenție de unde vă aprovizionați! Unii comercianți au dovedit că nu respectă siguranța alimentelor, în ciuda amenzilor primite de la DSV

Plătim amenda, și repetăm greșeala. Este, se pare, ghidul unor comercianți din județul Buzău pe care inspectorii Direcției Sanitar Veterinare îi găsesc în mod repetat cu neconformități în ceea ce privește siguranța alimentelor pe care le vând în preajma sărbătorilor. Sunt concluziile controale tematice efectuate în aceste zile la mai multe magazine și carmangerii din Buzău. Și, amenzile au curs din nou.

Aceleași nereguli în fiecare an! Marfă depozitată necorespunzător și angajați fără echipament de protecție. Asta au găsit echipele de control din cadrul DSVSA în multe dintre unitățile alimentare, carmangeriile și supermarket-urile verificate în această perioadă. Totuși, spun inspectorii, abaterile nu sunt chiar atât de grave, însă ele se repetă. Cu alte cuvinte, în ciuda amenzilor pe care le primesc, agenții comercianți persistă în greșeală, aceștia fiind preocupați mai mult să vândă cât mai mult decât să fie atenți și la modul în care sunt păstrate produsele până ajung la consumator astfel încât să fie respectată legislația privind siguranța alimentelor. Dr. Paul Jipa a explicat, într-o intervenție la Focus News, ce au găsit echipele de control în unitățile alimentare verificate.

Dr. Paul Jipa

Și amenzile au curs și în acest an. Inspectorii au aplicat 25 de sancțiuni, dintre care 10 au fost sancțiuni contravenționale. Amenzile au depășit 30.000 de lei. Însă, cum știu că amenda nu îi va determina să respecte ca la carte legislația din domeniu, inspectorii DSV vin cu recomandări către populație.

Dr. Paul Jipa

Aceștia recomandă ca aprovizionarea să fie făcută doar din surse autorizate iar înainte de a cumpăra orice produs să se analizeze locul în care, de exemplu, este ținută carnea, și termenul de valabilitate.