Actualitate Social

Atenție la bulina roșie! Ce se va întâmpla cu blocurile din Buzău care au un grad ridicat de risc seismic

Zeci de blocuri cu bulină roșie din municipiul Buzău ar putea fi reabilitate cu fonduri europene. Autoritățile locale fac demersurile necesare în această perioadă pentru a putea depune cererile de finanțare prin Programul Național de Reziliență și Redresare. În plus, pe lângă blocurile cu bulină roșie, alte câteva zeci de imobile vechi, șubrezite de-a lungul vremii, vor fi expertizate și  propuse pentru consolidare cu bani europeni.

Sunt 24 de blocuri cu bulină roșie în municipiul Buzău, adică imobile cu risc seismic crescut, care, în prezent, sunt analizate de experți pentru a se ști exact în ce situație se află. Această etapă ar trebui să fie finalizată în circa 3-4 luni. Apoi, autoritățile vor depune cereri de finanțare a lucrărilor de reabilitare a acestor blocuri, în cadrul PNRR. Banii europeni nu vor veni doar pentru consolidare, ci și pentru reabilitare energetică, după cum a explicat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, pentru sansanews.ro:

“În Buzău sunt 24 de blocuri cu acea celebră bulină roșie. Le-am băgat în expertiză, se lucrează deja, după ce vom finaliza expertiza se va trece la depunerea cererii de finanțare pentru a obține bani prin PNRR și vom primi pentru fiecare metru pătrat din aceste blocuri 500 de euro pentru consolidare și 200 de euro pentru lucrări care sunt legate de eficiența energetică.”

Nu doar locatarii celor 24 de blocuri cu bulină ar urma să beneficieze de lucrări de consolidare, pentru a scăpa de teama că un cutremur mai mare le poate afecta serios locuințele. Alte câteva zeci de blocuri vechi, șubrezite de vreme sau de alți factori, sunt expertizate în această perioadă, iar în funcție de sumele obținute, vor fi reabilitate.

”La limita banilor care vin prin PNRR vom prinde și alte circa 60 de blocuri, în afara celor 24. Vorbim de blocuri vechi, care în acest moment sunt afectate. Noi am băgat de exemplu acum expertiză și la blocul 41 din Micro XIV și mai este blocul 17 în Micro V. Sunt blocuri înalte despre care s-a discutat mult în timp, dar nu s-a făcut nimic. Și am zis să le expertizăm și pe acestea și să le prindem în acest proiect”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Situația exactă a clădirilor care s-ar putea prăbuși în cazul producerii unui cutremur major nu se cunoaște însă cu exactitate. Potrivit datelor publicate pe site-ul Primăriei Buzău, conform unei situații ce a fost întocmită în urmă cu ani buni, în municipiul reședință de județ ar fi 44 de clădiri cu risc seismic ridicat. Printre acestea, 6 clădiri construite între anii 1880 și 1900. Toate imobilele cu bulină au fost expertizate în anii ‘90, ceea ce înseamnă că situația lor s-a schimbat în ultima perioadă, iar pe listă ar putea fi adăugate și alte clădiri șubrede.

Lista clădirilor cu bulină roșie poate fi consultată AICI.