Actualitate

Doi jandarmi, frați gemeni, și doi câini identici. Care este povestea lor

Doi jandarmi din Buzău, care cu greu pot fi deosebiți, au în grijă doi câini identici. Situația cu adevărat incredibilă este doar o coincidență fericită dar și amuzantă pentru că, la început, inclusiv câinilor le era greu să-și deosebească dresorii, nu doar fraților să-și recunoască patrupedul încredințat.

Povestea gemenilor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi a început pe 25 ianuarie, când cei doi frați, angajați ai unității de la Buzău din 2006, au mers la Centrul Chinologic,, Dr. Aurel Greblea” din Sibiu pentru a-și primi cei doi câini pe care urma să-i dreseze. Fără să reprezinte un criteriu de repartizare faptul că sunt gemeni, cei doi jandarmi au primit în grijă doi câini care la rândul lor seamănă perfect unul cu celălalt, ESU și EPU.

”A fost doar o coincidență. Au fost cinci căței din același cuib și întâmplarea a făcut ca cei doi, care ne-au fost nouă repartizați, să semene atât de bine, pentru că restul patrupedelor mai aveau ceva diferențe. Și am zis perfect: noi gemeni, ei gemeni”, povestesc cei doi frați jandarmi.

Situația pe cât este de neobișnuită pe atât este de hazlie. La început, inclusiv patrupedelor le era greu să-și deosebească dresorii, nu doar celor doi jandarmi să-și recunoască patrupedul.

”Noi încercăm pe cât posibil să ne deosebească. Prin voce cred că ne deosebesc, dar încercăm să avem metode diferite de joacă. Ce fac eu nu face, în același timp, fratele meu. Dar, deja au învățat și vin la noi după numele pe care îl strigăm”, ne-a povestit plutonier adjutant Cătălin Șandru, din cadrul IJJ Buzău.

Acum, după aproape o lună de conviețuire, atât jandarmii cât și câinii au reușit să se cunoască și să colaboreze foarte bine. Misiunea lor este dresajul în vederea participării la misiuni de patrulare și intervenție așa că, cei patru au zilnic program de jocuri și activități.

”Acum, programul de dresaj este de patru ore pe zi. Ne jucăm cu ei. Practic e o joacă la fel ca și cu un copil. Prin joacă le dezvoltăm calitățile, îi dresăm să execute doar la comandă tot ce îi învățăm noi, să asculte. Vor fi pregătiți pentru patrulare și intervenție, la meciuri , la adunări publice. După un an de zile o să mergem cu ei la centrul de la Sibiu . Acolo vom face împreună un curs de patru luni și după vor primi un atestat și apoi vor putea intra practic în câmpul muncii”, a spus plutonier adjutant Cătălin Șandru, din cadrul IJJ Buzău.

ESU și EPU au cinci luni și sunt doi ciobănești belgieni, o rasă cu calități deosebite în executarea acestor tipuri de misiuni.

ESU și EPU sunt două animăluțe energice, dar extrem de sensibile, care deja au câștigat dragostea celor doi frați.

”Învață repede, sunt foarte energici. Momentan le place cel mai mult joaca. Dar sunt și foarte sensibili. Dacă te simt că le vorbești pe un ton mai ridicat , deja el simte lucrul acesta și lucrează mai greoi față de cum trebuie să o facă”, a spus plutonier adjutant Mădălin Șandru.

Și chiar dacă a trecut abia o lună de când s-au cunoscut,cei doi jandarmi sunt convinși să vor să-și păstreze noii prieteni și după ce patrupedele își vor încheia activitatea la inspectoratul  Județean de Jandarmi.