Actualitate SĂNĂTATE

Atenție la conserve! Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești de botulism. E o boală extrem de gravă!

În ultima vreme, au existat mai multe cazuri ale unor români care au ajuns la spital în stare gravă după ce au consumat diverse produse conservate, primind diagnosticul de botulism. Este o boală foarte severă, a cărei evoluție poate fi rapidă și, dacă nu se intervine medical cât de repede posibil, poate duce chiar la deces.

Mai ales că a început postul, riscul dezvoltării acestei boli crește foarte mult. Tocmai de aceea, medicii infecționiști trag un semnal de alarmă și vin cu o serie de sfaturi importante, pe care ar trebui să le respectăm cu toții pentru a nu contracta toxina Clostridium botulinum, responsabilă pentru botulism.

”Aproximativ 1/5 din cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică care a fost identificată în conserve ce conțineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, pește. Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice”, arată dr. Florin Roșu, un reputat medic infecționist, director al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Potrivit specialistului, simptomele botulismului diferă de la o persoană la alta în funcție de caracteristicile fiecăreia, dar și de poarta de intrare în organism. Sunt două modalități prin care toxina poate ajunge în organism – fie prin ingestia de alimente contaminate, fie dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii.

”Simptomele diferă în funcție de poarta de intrare, pot apărea  într-un interval cuprins de la câteva ore, la 1-2 sau chiar după mai multe zile de la ingestia alimentului contaminat. Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii. În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să conștientizeze faptul că prezența la medic este obligatorie”, mai spune medicul infecționist.

Important este însă să prevenim. Tocmai de aceea, este important să respectăm câteva măsuri, inclusiv în contextul condițiilor meteorologice, care determină apariția infecțiilor respiratorii și, implicit, scăderea imunității.

Iată pașii pentru a nu ne îmbolnăvi de botulism:

  • să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe);
  • să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat;
  • să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.);
  • să folosim apă curată din surse verificate periodic;
  • să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min);
  • păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud;
  • manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producător;
  • a nu gusta conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă (atenție la termenul de valabilitate al produselor!).

Pentru o siguranță maximă, specialiștii recomandă fierberea alimentelor la o temperatură de 120o C sub presiune. La o temperatură mai mică de 120 de grade bacteria și, implicit, neurotoxina sunt distruse, dar forma vegetativă rămâne încă activă.