Actualitate Social

Atenție la locurile în care vă scăldați! O clipă de neatenție poate duce la o tragedie. Ce trebuie să faci înainte de a te arunca în valuri

În plină vară, când canicula face aerul irespirabil, piscinele sau litoralul sunt cele mai căutate locații. În căutarea de o oază de răcoare, cele mai multe persoane încearcă să scape de căldura sufocantă, aruncându-se în apele răcoroase. Însă, de multe ori, și locurile neamenajate, precum lacurile sau râurile, sunt alese de cei care vor să scape de arșiță și să se bucure de câteva minute de înot. Nu de puține ori, însă, tinerii și nu numai se aruncă în ape fără să se gândească la riscuri. Uneori, chiar și pentru cei cu experiență, înotul se poate transforma într-o cursă spre moarte. 

Pentru a înlătura orice risc, profesorii de înot vin cu o serie de sfaturi extrem de utile în sezonul estival.

„Piscina este alta, lacul sau apa curgătoare, un fluviu este cu totul altceva. În primul rând, trebuie să cunoști foarte bine apa respectivă: cât este de rece, cât este de adâncă, ce viteză are apa, bineînțeles, aproximativ, pentru că riști, dacă apa este foarte rece, să faci un stop cardiac. Când vrei să intri trebuie să-ți faci o încălzire în prealabil, o încălzire ușoară, deci trebuie să adaptăm organismul la condițiile respective. Trebuie să ne obișnuim cu apa efectiv, să luăm apă, să ne dăm în zona inimii, în zona cefei, pe la frunte”, a explicat, la Focus Tv, profesorul Auraș Popescu.

Persoanele care merg la mare trebuie să fie conștiente de riscurile pe care le implică o baie în apele învolburate. Marea poate fi extrem de periculoasă, după cum s-a văzut săptămâna aceasta, când mai mulți turiști dar și un salvamar și-au găsit sfârșitul în apele Mării Negre.

„Dacă ești la mare, curenții marini care sunt foarte periculoși, valurile care conțin alge te pot asfixia, deci trebuie să mergi pe principiul prevenției. Să nu te aventurezi. Te duci la mare, vezi arborat steagul roșu, este categoric interzis să intri în apă. Respectivul salvamar nu te mai poate salva. Sau, cel care nu știe să înoate se agață de tine în disperare și te poate scufunda și efectiv omul care simte că moare te strânge de gât în ideea de a se salva și atunci nu mai poți să scapi. Recent, zilele trecute, la Eforie, au fost situații când oamenii s-au aventurat. În perioada asta, marea este agitată. Ei s-au aventurat, salvamarul s-a dus după ei, în disperare un turist s-a agățat de el, salvamarul a fost scufundat și el. A intervenit un alt salvamar, dar până a ajuns erau amândoi înecați, deci efectiv l-a scufundat, n-a mai putut să iasă de acolo.”

Și pompierii vin cu recomandări pentru o vară liniștită, mai ales pentru cei care își petrec vacanța la mare.