Actualitate

Comunismul românesc ar putea deveni disciplină obligatorie la școală. Ideea unui liberal, susținută de reputați specialiști români

foto: ecopolitic.ro

Deputatul PNL Alexandru Muraru susține că istoria comunismului românesc ar trebui să devină disciplină obligatorie la liceu. Declarațiile sale, făcute recent în prezența ministrului Educației, au fost imediat apreciate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, potrivit căruia e nevoie ca Istoria Comunismului să fie introdusă în programa de studii liceale.

”Această disciplină trebuie să se regăsească în noua lege a Educaţiei. Azi mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, în contextul în care avem nevoie de o naraţiune puternică care să întărească România de mâine, studierea de către elevii de liceu a istoriei comunismului, o disciplină separată de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este o chestiune obligatorie. După 32 de ani de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, a valorilor, libertăţii şi a combaterii formelor de falsificare a istoriei”, a declarat deputatul PNL Alexandru Muraru, citat de news.ro.

Ideea liberalului a stârnit imediat reacții, iar reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au anunțat nu doar că susțin această propunere, dar și-au oferit tot sprijinul pentru implementarea acestei idei.

 „Tinerii din România, care au parcurs o formă de învăţământ postdecembrist, înţeleg sau cunosc prea puţine lucruri despre perioada regimului comunist, cu atrocităţile şi manifestările brutale care au îngrădit zeci de ani exercitarea oricărei minime forme de democraţie sau care au condus, în repetate rânduri, la pierderea de vieţi omeneşti. Aşadar, mă întreb, în primul rând, etic şi moral, dacă un popor constrâns de drepturi şi libertăţi, un popor de sacrificiu pentru ca noi astăzi să trăim într-un stat consolidat democratic, nu merită, oare, să aibă pagini separate în manual de istorie şi informaţii exhaustive din punct de vedere al cronologiei perioadei comuniste? Eu consider că merită şi felicit iniţiativa domnului deputat Alexandru Muraru de introducere în programa de studii liceale a disciplinei Istoria comunismului. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va pune la dispoziţie toate resursele necesare implementării acestui proiect educaţional” – a declarat președintele IICCMER, prof. univ.dr. Daniel Şandru.

Parlamentarul liberal crede că studierea istoriei comunismului ar putea fi esențială pentru societate.

”Această educaţie va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism şi a nostalgiilor, transformate în proiecte politice toxice. Istoria comunismului românesc ar fi ca disciplină obligatorie cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale”, a mai spus deputatul liberal.